Startsida - Nyheter

Fi lämnar rödgrönrosa samarbete i Göteborg

Feministiskt initiativ vill avsätta pengar i 2018 års budget för att hjälpa ensamkommande asylsökande till skolgång och stabilitet. Det vill Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) också, men Socialdemokraterna säger nej. Efter flera veckors förhandlingar lämnar nu Fi den koalition som styrt Göteborg sedan valet 2014.

– Vi gjorde det väldigt klart i början av förhandlingen att det är en avgörande fråga för oss, inte bara för oss som parti, utan framför allt för de hemlösa barnen som fyllt 18 eller fått sin ålder uppskriven, säger Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ (Fi) i Göteborgs fullmäktige.

I början av veckan gick Fi, MP och V tillsammans ut med ett gemensamt pressmeddelande där de uppmanar fackförbund, S-kvinnor, Socialdemokrater för tro och solidaritet och andra parter att trycka på Socialdemokraterna i Göteborg för en mer human hantering av ensamkommande.


Ideologisk förankring

”Vi kan inte förstå hur S står ut”, skriver de, med tydlig referens till Vi står inte ut-rörelsen, som samlat starkt stöd bakom krav som gäller ensamkommandes rättigheter. Även om kommunerna inte längre får statlig ersättning för dessa barn, menar såväl Fi som MP och V att Göteborgs stad har möjlighet att ta ansvar för att de ska få gå klart gymnasiet.

– Det är orimligt att inte göra vad vi kan för redan utsatta ungdomar. Vi anser att vi måste ta hand om dem på ett värdigt sätt, de bor i Göteborg och går i våra skolor. Vi kan inte låta dem ryckas upp av godtyckliga skäl, säger Ulf Kamne, kommunalråd för MP, i pressmeddelandet.

Förslaget som Socialdemokraterna avvisat gäller alltså att avsätta resurser i budgeten för stöd till ungdomar som omfattas av regeringens nya regler. Reglerna innebär att unga som fyller, eller bedöms ha fyllt, 18 år under sitt asylärende förlorar tillgången till familjehem, god man och skolgång och tvingas lämna staden för ett vuxenboende långt från Göteborg.

– Många väljer att stanna kvar i stan och bo på gatan eller hänga i Nordstan, där risken är stor att de kommer i kontakt med kriminell verksamhet, droger och prostitution. Flera ungdomar har också tagit sina liv som ett direkt resultat av de nya hårdare reglerna, konstaterar Stina Svensson.

Att fortsätta samarbetet när förslaget inte fick gehör var aldrig aktuellt för Fi. Och reaktionerna har varit huvudsakligen positiva, enligt Svensson.

– Vi vet att vi är starka i vår ideologi och gör inte avkall på den för maktens skull och det är en styrka i Fi överlag tycker jag, det är en sådan styrka som behövs i politiken, det är många vill se ett parti som står upp för mänskliga rättigheter, antidiskriminering, antirasism. Folk måste känna att det finns ett parti som talar för deras sak och det finns inte i dag, säger Stina Svensson och lyfter fram de ideella krafter som sliter hårt i Göteborg för att rädda de ensamkommande barnen som exempel på det.


Fortsatt samarbete?

Hon stänger inte heller dörren till ett fortsatt samarbete, men det beror i så fall på vad Socialdemokraterna har att komma med.

– Det har varit ett bra samarbete innan. Vi har blivit respekterade och lyssnade på men just i den här frågan tog det stopp. Om de vill fortsätta samarbeta på något sätt får det vara mer än vad de sagt innan. Jag blir förvånad över avsaknaden av kompromissviljan i den här frågan och hoppas att det går att ändra lite i Socialdemokraternas inställning.

Det parlamentariska läget i Göteborg påverkas inte av avhoppet, Fi kommer att stödja övriga delar av den rödgrönrosa budgeten, men sitter i fortsättningen inte med i kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), beklagar i SVT, att Fi lämnar samarbetet.

– Sedan hoppas att vi ska kunna ha ett samarbete framöver för det har varit konstruktiva diskussioner hela tiden. Men i den här frågan kommer vi inte komma överens, säger Hermansson.

Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne intervjuas också av SVT om Fi:s avhopp.

– Det är lite av en symbolhandling och jag förstår dem eftersom den är så stor del av deras politiska inriktning. För vår del vill vi hellre sitta kvar och fortsätta driva rödgrön politik, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV