Prenumerera

Logga in

Solidaritet som kampmedel

Nätverket Utan solidaritet stannar Sverige manar till en timmes strejk för human asylpolitik på torsdag. Många lärare, elever, läkare, byggarbete, artister – bland dem Mikael Wiehe – stödjer aktionen. Feministiskt perspektiv ställde fyra frågor till Felicia Scholander från nätverket.

Hur går strejken till, berätta för en som är intresserad att strejka den 18 maj, vad ska hen göra och hur ska en motivera detta för sin arbetsgivare?

–Strejken kan gå till på olika sätt, ett sätt är att driva igenom en politisk strejk med hjälp av sitt fackförbund. Med facket i ryggen är det också enklare att motivera sitt val för arbetsgivare. Ett annat sätt är civil olydnad, att skolka eller sjuka sig från jobbet. För de som inte har möjlighet att faktiskt strejka finns mycket annat en kan göra, som att skicka solidaritetshälsning, skriva debattartikel, diskutera strejken med kollegor och i sina nätverk, affischera etcetera.

Varför ska en överhuvudtaget bry sig om frågan, varför är solidaritet viktigt?

– För oss är det självklart att solidaritet är ett kampmedel såväl som överlevnad, endast tillsammans kan vi bära upp detta samhälle. Det är också därför vi väljer att vända på politikers påstående om att ”vi inte har råd” med en humanare flyktingpolitik, vi säger att vi inte har råd att inte vara solidariska.

Är det främst någon viss yrkesgrupp ni vänder er till och uppmanar till strejk?

– Strejken har vänt sig till alla yrkesgrupper. Vi har fått frågor från vissa som redan arbetar med frågorna om varför de ska strejka men vi tänker att det är extra viktigt att yrkesgrupper vars personal på olika sätt berörs av en rasistisk politik står upp för solidariteten och strejkar om de har möjlighet. Vissa lärare och fritidsgårdar kommer till exempel strejka tillsammans med sina elever. Andra yrkesgrupper har valt att skicka solidaritetshälsningar för att backa strejken även om de inte kan strejka själva, detta är väldigt stärkande för de som väljer att strejka och andra som berörs av den rasistiska politiken.

Har ni lyckats mobilisera kring strejken, vilka kanaler har ni använt för att nå människor, har Publikservice eller stora medier visat något intresse?

– Vi har främst mobiliserat via Facebook, men också mailat till organisationer och bett dem sprida i sina nätverk. På första maj i Malmö uppmanade nätverket Support your local feminist i sitt tal, folk till att strejka med Utan solidaritet stannar Sverige. Vi har en debattartikel på gång till Fria tidningen. Men ja, mycket mobilisering via internet. Stora medier har ännu inte hört av sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV