Startsida - Nyheter

Kvotering införs i specialidrottsförbunden

I helgen hade Riksidrottsförbundet årsmöte i Karlstad och en av besluten som togs var kvotering i alla specialidrottsförbunds styrelser. År 2021 ska det skrivas in i stadgarna vilket innebär att alla styrelser måste minst bestå av 40 procent kvinnor – eller män.

- Jämställd idrott är en förutsättning för att framtidens idrott ska vara öppen och välkomnande för alla. Det här beslutet är ett steg på vägen, men utbildning och det normkritiska arbete som redan startats blir grunden för att vi också ser förändringar hos oss alla i hur vi är mot varandra. En kunskaps- och kompetenshöjning behövs för att synliggöra och ändra normer och hierarkier som bygger på att idrott för män är den riktiga och högst värderade idrotten, säger Suzanne Lundvall, styrelseledamot Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, i ett pressmeddelande.

Enligt Riksidrottsförbundet har jämställdhetsarbetets mål att uppnå jämnare fördelning mellan kvinnor och män i styrelser och valberedningar stått stilla de senaste åren. I en undersökning 2015 bestod specialidrottsförbundens styrelser till 65 procent män och 35 procent kvinnor och detta har inte ändrats nämnvärt under en femårsperiod. Och 55 av 71 specialidrottsförbund har en man som ordförande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV