Startsida - Nyheter

141 homosexuella män gripna av indonesisk polis

På onsdagen grep indonesisk polis 141 män som anklagas för att ha deltagit i ett ”gaysexparty” i huvudstaden Jakarta. Även om Indonesien inte har några lagar som kriminaliserar homosexualitet, används landets stränga lagstiftning mot pornografi för att komma åt hbtq-aktivisters hemsidor och aktiviteter. Det rapporterar hbtq-rättsorganisationen Outright action international.

Jessica Stern, som är vd för Outright, refererar i en kommentar till organisationens egen forskningsrapport Krypande kriminalisering, som visar att regionala regleringar, som utgår från landets lagstiftning, är kraftigt influerade av fundamentalistiska tolkningar av islam. Det handlar enligt Stern om lagar som kriminaliserar kvinnors klädsel, kvinnor som har relationer utanför äktenskapet och hbtq-personer med hänvisning till allmän moral.

– Det som händer i Indonesien är farligt och skrämmande. Tjänstepersoner använder sina egna personliga fördomar i moralfrågor för att förtrycka olika grupper och särskilt lhbtqi-personer. Tidigare har lhbtqi-rörelsen upplevt mer tolerans i det indonesiska samhället, men särskilt under de senaste 18 månaderna har tillslagen ökat och situationen blivit mycket värre för lhbtqi-personer. De är lika mycket medborgare som andra indoneser och får inte skiljas ut och förtryckas på grund av vem de älskar eller vem de är.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV