Startsida - Nyheter

Manchesterbombaren hade koppling till IS-rekryterare

Sky news avslöjade på torsdagen att Salman Abedi ska ha haft nära kontakt med Raphael Hostey som beskrivs som en viktig IS/Daesh-rekryterare som anslöt till terrorgruppen i Syrien 2013. Hostey, som också gick under namnet Abu Qaqaa al Britani på sociala medier, tros ha dödats i ett drönaranfall förra året, men hans död har inte bekräftats. Innan dess ska han enligt Sky news ha rekryterat hundratals varav flera i Storbritannien. Hostey och Salman Abedi gick till samma moské, Didsbury-moskén som beskrivs som moderat i sin inriktning. Salman Abedis pappa jobbade under en period på moskén med att kalla till bön, och även han själv ska ha jobbat där för fyra år sedan. I samband med att han radikaliserades ska Abedi ha slutat att besöka moskén och enligt imamen Mohammed Saeed blev Abedi ursinnig på honom efter att han predikat emot IS/Daesh och terrorism.

– Han visade hat emot mig, han i princip hatade mig, sade imamen till ABC News.

Enligt uppgifter i The Guardian ska Salman Abedi också ha känt Abdalraouf Abdallah som dömdes till nio och ett halvt års fängelse förra året för terrorfinansiering och för att ha förberett terrordåd.

Det förekommer flera uppgifter om resor som Salman Abedi ska ha gjort nyligen. Han ska ha besökt Libyen där hans föräldrar kommer ifrån, och dit delar av familjen flyttade tillbaka efter att Khaddaffi-regimen störtades 2011. Det finns obekräftade uppgifter om att pappan ska ha stridit med Libyan islamic fighting group (LIFG) mot Khadaffi, delar av den gruppen ska ha haft kopplingar till al-Qaida. Sedan 2014 började IS också att operera allt mer i Libyen och innan attacken mot en julmarknad i Berlin förra året ska terroristen Anis Amri ha haft kontakt med IS i Libyen enligt tysk säkerhetstjänst. Det finns också uppgifter om att Salman Abedi ska ha besökt Syrien, och Düsseldorf i Tyskland, nyligen.

Två av Salman Abedis bröder, Ismail Abedi och Hashim Abedi, och hans pappa, Ramadan Abedi, har också gripits. Den ena brodern greps i Manchester, den andra brodern och pappan greps i Libyen. Innan han greps sade pappan i en telefonintervju med nyhetsbyrån AP att han inte trodde att sonen var självmordsbombaren eftersom hans familj ”inte är sådana som spränger oss själva bland oskyldiga”.

Polischefen i Manchester Ian Hopkins sade på onsdagen att det var tydligt att de har att göra med ett terrornätverk. Något som tyder på detta är bland annat att bomben Salman Abedi använde för att spränga sig och 22 andra personer till döds var relativt sofistikerad trots att den var hemmagjord. Den hade förpackats på ett balanserat sätt med spikar och muttrar för att orsaka maximal skada. Det finns därför misstankar om att bomben satts ihop av en bombexpert. New York Times publicerade på onsdagen bilder av bombfragment – bilder som tros ha läckts av amerikansk säkerhetstjänst till tidningen, vilket lett till hård kritik från Storbritannien. Bilderna pekar på att Salman Abedi använt en bomb med ett starkare batteri än vanligt vid liknande attentat, samt ett fragment som pekar på en utlösare, samt att det är troligt att han bar bomben i en ryggsäck snarare än i ett bälte runt kroppen. New York Times visar också att nästan alla som dödades i attentatet, som som IS/Daesh har tagit på sig, befann sig i en ring runt självmordsbombaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV