Startsida - Nyheter

Google stäms för lönediskriminering

Google diskriminerar kvinnor som är anställda, enligt US Department of labor, som menar sig ha bevis på systematiska skillnader i ersättning mellan könen. Det rapporterade The Guardian om i början på april.

– Vi hittade systematiska orättvisor mot kvinnor i löneersättningen över i stort sett alla delar av arbetskraften, sade Janette Wipper, regionschef på US Department of labor, i fredagens rättegångsförhandlingar i San Fransisco.

Andra representanter för departementet säger att diskrimineringen de funnit bevis för är extrem till och med för att vara inom it-industrin, men Google har energiskt slagit ifrån sig anklagelserna.

Frågan knyter an till den större diskussionen om sexism och könsdiskriminering inom it-industrin, skriver The Guardian. Inte minst i Silicon valley har många berättat om extremt utbredd sexistisk jargong och en kultur av trakasserier på arbetsplatserna.

Nu skriver tidningen att sökjätten Google påstår att det är för dyrt och logistiskt utmanande att sammanställa information om företagets löner bakåt i tiden.

Representanter för Google vittnade i rätten under fredagen att de skulle behöva lägga 500 arbetstimmar och hundratusen dollar på att tillfredsställa utredarnas krav på lönedata, och ifrågasatte om alla dessa data var nödvändiga. Bland annat menade företaget att många av departementets krav äventyrade deras anställdas privata information.

Från departementets håll påpekades att Googles intäkter är cirka 28 miljarder dollar om året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV