Startsida - Nyheter

María De Jesús Patricio kandiderar för zapatisterna

Den 28 maj meddelades det att María De Jesús Patricio blir zapatisternas presidentkandidat inför valet 2018. Concejo Indígena de Gobierno (Ursprungsfolkens regeringsråd) presenterade hennes kandidatur, med stöd av Ejército Zapatista de Liberación Nacional (EZLN) och 93 ursprungsfolk representerade på plats. María De Jesús Patricio, som är född i Nahua de Tuxpan 1963, har bakgrund i att arbeta med medicin och hälsa. Hon bestämde sig tidigt för att ägna sig åt traditionell medicin, ett arbete som hon har prisats för på Guadalajara-universitetet. I dag är hon ansvarig för hälsoinstitutet Calli tecolhuacateca tochan, där ursprungsfolkens traditionella medicin utforskas och beprövas. Hon har stött och arbetat för den zapatistiska kampen, sedan EZLN:s väpnade resning 1994.

CIG presenterade henne ”som någon som mer än att leda en presidentkampanj kommer att bedriva kampanj för organiseringen, för livet, och för att försvara det hotade territoriet.” Och med hoppet och förväntningarna att ”hennes mission kommer att samla alla landets ursprungsfolk och ursprungsrörelser.” Kampanjen som nu väntar kommer att påminna om den subcomandante Marcos drev, men till skillnad från då hoppas zapatisterna denna gång vara tillgängliga på valsedlarna.

Marichuy tackade för förtroendet och sade att hon skulle bära detta stora ansvar som hon har tilldelats genom CNI och EZLN, men att hon inte är ensam i detta utan att hon räknar med allt stöd från CIG:s medlemmar, landets olika stater och ursprungsfolk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV