Startsida - Nyheter

Kvinnolobby vill se fördubblade bidrag till kvinnors organisering

Sveriges kvinnolobby uppmanar regeringen att utöka stödet till kvinnors organisering i ett upprop till jämställdhetsminister Åsa Regnér. I uppropet konstaterar kvinnolobbyn, som representerar 47 medlemsorganisationer, att år av kvinnokamp föregått varje feministiskt framsteg och att organiseringen för kvinnors rättigheter behöver ges långsiktiga förutsättningar:

”Sedan 2008 anslår regeringen 28 miljoner kronor till kvinnors organisering. Trots att organisationerna som söker stöd har blivit fler har bidraget inte utökats. Det är en utveckling som går stick i stäv med anslagets intention.”

Sveriges kvinnolobby kräver en utökning av anslaget i höstens budget, och på sikt en fördubbling och menar att ett bra tillfälle ges när fördelningen av anslaget 2018 flyttas till den nya jämställdhetsmyndigheten. Enligt statistik för 2015 från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), som i dag ansvarar för fördelningen, utgår i genomsnitt 360 000 kronor per kvinnoorganisation, mot 1 miljon för hbtq-organisationer och 2 miljoner för barn- och ungdomsorganisationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV