Startsida - Nyheter

Poliser i Finland ventilerade rasism i Facebookgrupp

I en Facebook-grupp för poliser i Finland har skribenter bland annat förlöjligat en asylsökandes självmordsförsök. Nyhetssajten Long play avslöjade på lördagen att öppet rasistiska diskussioner förts i den hemliga gruppen som haft nära 3 000 medlemmar.

Samma kväll beslöt Polisstyrelsen att utreda om polisens praxis kring övervakningen av utlänningar är lagenlig. Etnisk profilering är förbjuden i Finland. Inrikesminister Paula Risikko har sagt att det måste råda nolltolerans för rasism inom poliskåren, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Avslöjandet har också förts vidare till riksåklagaren som enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen ska ta ställning till om det finns skäl att inleda en förundersökning, och bedöma om det krävs rättsliga åtgärder mot tjänstemän i fallet.

– Det är nödvändigt att saken utreds grundling med tanke på förtroendet för polisen, säger Kolehmainen till Yle Uutiset, som också rapporterar att nätpolisen Marko Forss lämnar sitt uppdrag som ledare för den grupp som sedan i mars utreder hatretorik på nätet.

Forss var tills i början av april även moderator för polisens hemliga Facebookgrupp och uppger enligt Hufvudstadsbladet på Twitter att han personligen inte godkänt några osakliga inlägg. Samtidigt ska Forss ha kommenterat de rasistiska diskussionerna med att också poliser har yttrandefrihet och att diskussionerna förts på polisernas fritid.

Helsingforspolisen ska enligt finska nyhetsbyrån FNB ha framfört varningar om den hemliga Facebookgruppen till Polisstyrelsen, som dock bestrider att de skulle ha känt till de rasistiska diskussionerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV