Startsida - Nyheter

Hans Linde ny RFSU-ordförande

Under helgens kongress i Linköping beslöt RFSU att skrota begreppet ”sex och samlevnad”. Detta på initiativ av RFSU Västernorrland som menar att begreppet är en ”…relik från det förflutna, som handlade om att förbereda unga för ett normativt vuxenliv”. Beslutet innebär att begreppet från och med nu i så stor utsträckning som möjligt ersätts av ”sex och relationer”.

Kongressen beslöt även att skapa nätverk för åldern 55+ med fokus på lust och njutning, att satsa mer på informatörsverksamheten så att den stärks i hela landet och att ta fram en ny vision mot 2033, då RFSU fyller 100 år.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet utsågs till RFSU-pristagare 2017 ”för sin forskning om preventivmedel, säkra aborter och sin kamp för att kvinnor ska kunna bestämma själva över sin graviditet”. RFSU lyfter fram hennes arbete kring abortvård och preventivmedel som lett till att Sverige är ledande inom forskning kring medicinsk abort.

På söndagen valdes Hans Linde till ny förbundsordförande i RFSU. Han tillträder posten omedelbart och lämnar nu sitt uppdrag som riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

– Vår tid behöver en tydlig och stark sexualpolitisk röst för allas rätt till sin kropp och sexualitet, säger Hans Linde. RFSU har alla möjligheter att vara den rösten. Under de kommande åren kommer vi tillsammans behöva ta fighten för aborträtten och sexualupplysning, för en modern familjepolitik, för en förlossningsvård som man kan lita på i hela Sverige och många andra viktiga sexualpolitiska frågor, säger Linde i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV