Startsida - Nyheter

GAPF kritiseras för islamofobi och antifeminism

Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), som arbetar mot hedersrelaterat våld, har tidigare kritiserats för sitt samröre med islamofoba krafter. Specifikt har kritiken riktats mot organisationens ordförande Sara Mohammad, bland annat för ett antal uttalanden där hon målar upp islam som det största hotet mot Sveriges kvinnor.

I en debattartikel på Kvinnofrontens hemsida riktar nu Gerda Christenson kritik mot fler personer som är aktiva i eller samarbetar med GAPF. Bland annat har GAPF-aktivisten Camilla Grepe intervjuats av hatsajten Avpixlats Jan Sjunnesson för Swebbtv där hon sagt ”Islam har en politisk aspekt, helt klart. Den är på hugget på ett helt annat sätt [än kristendomen]. Den strävar efter ett världsherravälde, den vill upprätta kalifatet”.

Gerda Christenson skriver även om tidningen Expos kritik mot GAPF gällande två talare som bjöds in till organisationens årliga Fadime-gala: Devin Rexvid och Ann Heberlein. Båda dessa personer har tidigare gjort islamofobiska uttalanden. Devin Rexvid gjorde till exempel ett inlägg i förra höstens debatt kring slöjförbudet i Frankrike där han liknande burkini vid en SS-uniform.

GAPF kritiseras även för sitt stöd till rapporten Muslimska brödraskapet i Sverige som beställdes av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Rapporten kritiserades för att vara tendensiös och ovetenskaplig av bland annat Forum – idéburna organisationer med social inriktning. MSB markerade efter kritiken att de ej stod bakom rapporten.

Gerda Christenson lyfter också fram företrädare som gjort antifeministiska uttalanden och uppmanar GAPF att fundera över vilka personer som ska få representera eller samarbeta med organisationen – då den i dagsläget förlorar trovärdighet i sitt arbete mot hedersproblematik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV