Startsida - Nyheter

Berlin får första europeiska centret för romsk kultur

I dagarna öppnar The european roma institute for arts and culture (Eriac) i Berlin, ett center för romsk kultur som drivs av konstnärer, aktivister och forskare. Centret kommer att fungera som ett kulturhus för romsk konst och kultur men även som en mötesplats för privatpersoner och som en kontaktpunkt för festivaler, gallerier och museum som söker samarbeten eller material till fysiska utställningar. Målet är främja romsk kultur och att bidra till att stoppa den fientlighet och diskriminering som riktas mot romer runt om i Europa.

– Under hundratals år så har icke-romer monopoliserat hur romer skildrats. Det finns en stereotyp bild av oss som ett romantiserat, sexualiserat och kriminellt folk, vilket är en felaktig och destruktiv bild. Nu tar vi oss rätten att representera oss själva, säger Timea Junghaus, chef på Eriac, till The Guardian.

Timea Junghaus menar att det romska kulturarvet länge har ignorerats och sällan visas upp. Av de 10 000 verk av romska konstnärer som uppskattas finnas i statliga samlingar i Europa i dag är det endast ett verk (av konstnären István Szentandrássy) som visas upp i en permanent utställning. Detta verk hänger i det romska parlamentet i Budapest.

– Det visar ju på att en förändring måste ske, säger Timea Junghaus.

Eriac stöttas finansiellt av tyska staten, Europarådet och filantropisten George Soros Open society foundation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV