Startsida - Nyheter

RFSL ställer in i Visby på grund av nazisthotet

RFSL ställer in flera av sina planerade aktiviteter under Almedalsveckan till följd av den försämrade säkerhetssituationen på grund av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro, skriver de i ett pressmeddelande.

– Jag är oerhört ledsen över att ha behövt fatta beslutet att ställa in stora delar av vårt program under Almedalsveckan. Det innebär att vi inte kommer att kunna föra viktiga samtal om hbtq-personers hälsa, suicidprevention, transpersoners rättigheter och hbtq-personer i arbetslivet med mera, säger den tillförordnade förbundsordföranden Magnus Kolsjö i pressmeddelandet.

Den årliga Mångfaldsparaden kommer däremot att hållas. Den har dock tvingats ändra tidpunkt på grund av att nazisterna har egna programpunkter i nära anslutning till paradens sträckning. RFSL uppmanar nu andra samhällsaktörer som finns på plats i Almedalen att visa solidaritet.

– RFSL och RFSL Ungdom uppmanar nu alla arrangörer i Almedalen att ställa in sina programpunkter mellan klockan 14:00 och 16:00 fredagen den 7 juli för att istället gå med i Mångfaldsparaden, säger Magnus Kolsjö.

– Jag hoppas att årets Mångfaldsparad ska bli den största någonsin. I år känns det extra viktigt att manifestera kärlek och alla personers lika värde oavsett vem de är eller vem de älskar. Hbtq-rörelsen attackeras allt oftare av högerextrema och nazistiska krafter. Därför behöver alla som inte håller med nazisterna visa sitt stöd för de som utsätts för deras hat, säger Frank Berglund, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

I Nazityskland förföljdes hbtq-personer. Mellan 50,000 och 60,000 dömdes för homosexualitet. Mellan 5,000 och 15,000 homosexuella sattes i koncentrationsläger och tvingades bära en rosa triangel, på samma sätt som nazisterna tvingade judar att bära en davidsstjärna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV