Startsida - Nyheter

Vapenhandel med diktaturer förbjuds inte

På torsdag överlämnar regeringen en lagrådsremiss med sitt förslag till nya regler för svensk vapenexport. Som första land inför Sverige ett demokratikriterium, där graden av demokrati i ett land ska påverka möjligheten för Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att godkänna vapenhandel med auktoritära regimer i fortsättningen. Även tidigare har ISP haft att ta hänsyn till ”grova och omfattande” kränkningar av mänskliga rättigheter, nu blir formuleringen att hänsyn ska tas till ”allvarliga och omfattande” kränkningar – vilket beskrivs som en skärpning.

Lagförslaget är en kompromiss mellan dels regeringspartierna, dels regeringen och Alliansen, vilket justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) framhåller som positivt.

– Det är en styrka för Sverige att vi har en bred politisk överenskommelse för att modernisera regelverket så att fler aspekter vägs in den helhetsbedömning som alltid ska göras. Förslaget innebär viktiga skärpningar när det gäller vapenexporten, samtidigt som vi säkrar de långsiktiga förutsättningarna för det svenska försvaret, säger Morgan Johansson.

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, menar också att förslaget innebär avsevärda förbättringar.

– Jag är glad att vi kommit längre än den tidigare lagstiftningen, säger hon till Ekot.

Svenska freds varnar dock för att de vaga formuleringarna möjliggör fortsatt export till diktaturer.

– MR-kriteriet har konsekvent kompromissats bort. Ett demokratikriterium som är formulerat på liknande sätt riskerar att inte ha någon verkan. Ett hinder är heller inte samma sak som ett förbud. Regeringen väljer medvetet ett språk som öppnar upp för fortsatt export. Det är skamligt, säger Agnes Hellström, Svenska freds ordförande.

Robert Limmergård, generalsekreterare för intresseorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (Soff), uttrycker också oro för de luddiga skrivningarna, och menar att tillämpningen blir avgörande för huruvida förslaget kommer att påverka de svenska företagen eller inte. Samtidigt välkomnar han uppgörelsen.

– Man säger att försvarsexporten är viktig och att vi ska fortsätta ha en försvarsexport, men det ska vara skärpt kontroll vad gäller icke-demokratier. För många i försvarsbranschen är det ett viktigt budskap. Det ger legitimitet med bred parlamentarisk förankring för fortsatt försvarsexport, säger Limmergård till TT.

Vänsterpartiet har stått utanför såväl utredningen som uppgörelsen om lagförslaget och partiledaren Jonas Sjöstedt konstaterar på Twitter att skärpningarna som nu föreslås inte innebär att vapenexporten till diktaturer förbjuds:

”Det viktigaste saknas. Ett rakt förbud mot vapenexport till länder som är diktaturer, bryter mot mr eller är i krig.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV