Startsida - Nyheter

Fortsatt ojämställt på festivalscenerna

Männen är återigen i majoritet i 68 procent av akterna på Sveriges tio största festivaler. Det säger Jämställd festival, som granskar könsfördelningen på Sveriges festivalscener sedan sommaren 2012.

Det syns inga stora förändringar jämfört med föregående år, enligt undersökningen från Jämställd festival. De festivaler som legat på runt 80-90 procent mansdominans under tidigare år fortsätter att göra det, medan flera större festivaler fortsätter att ha en jämn könsfördelning när de bokar artister.

– De festivaler som för ett par år sedan bestämde sig för att boka en jämnt könsfördelad lineup har fortsatt med det sedan dess, vilket förstås är glädjande. Jag hoppas att deras arbete kommer påverka musikbranschen på lång sikt, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd festival.

Festivaler som samlar en smalare genre tenderar att vara mindre jämställda. Emmabodafestivalen ligger på 88 procents mansdominans och den under helgen pågående Bråvallafestivalen domineras till 81 procent av män enligt Jämställd festival.

Organisationen påpekar dock att siffrorna kan komma att ändras under sommaren ifall bokningarna förändras.

Som kontrast har Storsjöyran 50 procent mansdominerade, 45 procent kvinnodominerade och 5 procent blandade akter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV