Nyheter

Saco uppmärksammar lönegap grundat på födelseland

Utrikes födda akademiker har mindre betalt än inrikes födda akademiker. Det gäller även om de har samma yrke och arbetar inom samma sektor, visar en ny studie från den fackliga centralorganisationen Saco som presenterades på onsdagen rapporterar Sveriges radio.

Även bland utrikes födda akademiker som bott länge i Sverige och har svensk utbildning finns ett lönegap, visar Saco:s granskning. Tillsammans har Saco-förunden 348 000 medlemmar. Det är deras löner som analyserats och löneskillnaderna mellan utrikes och inrikes födda i berörda yrkesgrupper – bland annat ingenjörer, lärare, socionomer, ekonomer och läkare – är på upp till 8 procent. Störst är lönegapet i jämförbara yrken för den som kommer från ett land utanför Europa, enligt Sacos ordförande Göran Arrius.

– Det här är en väldigt viktig fråga. Det är väldigt många som har kommit till Sverige de senaste åren och om vi inte lyckas integrera de personerna i vårt samhälle kommer vi få stora sociala problem. Ett sätt är att de som är välutbildade får jobb i paritet med sin utbildning men också får lön på samma sätt och i lika stor omfattning som om man vore född i Sverige, säger han till Sveriges radio.

Som utrikesfödd definieras den akademiker som är född utomlands eller född i Sverige och har en eller två föräldrar som är födda utomlands.

Saco-studien diskuterades i Studio ett i P1 av Mehran Arefi förtroendevald på Scania, sociologen Alireza Behtoui – som inte var förvånade över rapportens resultat – och utredaren Josefin Edström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV