Startsida - Nyheter

Tennisspelaren Andy Murray rättade sexistisk fråga

Den skotske tennisspelaren Andy Murray har på nytt korrigerat en reporters sexistiska fråga. I samband med en presskonferens under Wimbledon efter att Murray slagits ut av Sam Querrey i kvartsfinalen fick Murray en fråga från en reporter om att den förste amerikanen nu nått en större semifinal sedan 2009. Reportern osynliggjorde därmed att både Serena Williams och Venus Williams haft betydligt större framgångar än så under den tidsperioden.

– Herrspelare, korrigerade Andy Murray reportern då?

– Ursäkta?

– Herrspelare.

– Ja, just, skrattade reportern då till.

Andy Murray har även tidigare korrigerat liknande sexistiskt osynliggörande av damspelare. Hans agerande uppmärksammades och hyllades i veckan, bland annat av Serena Williams själv:

– Han har tagit till orda vad gäller kvinnofrågor och kvinnors rättigheter, särskilt inom tennisen, många gånger. Han gör det igen. Det är den han är och det är en sak vi älskar med honom, säger hon till kanalen ESPN.

Tidigare i år vann Serena Williams Australian open samtidigt som hon var gravid. Hon har också vunnit 14 av sina 23 grand slam-titlar sedan 2009.

Andy Murray och Venus Williams har också tidigare i veckan kritiserat ledningen kring Wimbledontävlingen för att det framför allt är herrmatcher som spelas på de större banorna Centre court och Court one. De har föreslagit att fyra matcher, två dam- och två herrmatcher, ska spelas där i stället för dagens två herrmatcher och en dammatch. Ledningen har svarat att det inte är möjligt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV