Startsida - Nyheter

Kampen mot korruption blir politiskt sjöslag i Brasilien

Brasiliens förra president, den populära politikern Luiz ”Lula” da Silva, dömdes på onsdagen till nästan tio års fängelse för korruption och penningtvätt. Nu talar många i Brasilien om domen som politisk och menar att bevisföringen är svag.

Da Silva anklagas för att ha varit hjärnan bakom en korruptionshärva i det nästan helt statligt ägda oljebolaget Petrobras. Flera byggbolag misstänks ha skickat mutor till företagets direktörer, i utbyte mot fördelaktiga kontrakt.

Om den före detta presidenten fälls även i högre instans kommer han inte att kunna ställa upp i nästa års presidentval, på grund av en lag som han själv varit med och genomdrivit, att politiker som har fällts i domstol inte ska kunna kandidera till presidentvalet.

Samtidigt står den nuvarande presidenten Michael Temer inför en omröstning i parlamentet om huruvida även han skall ställas till rätta, i en annan korruptionshärva. Brasiliens högsta domstol beslutade på tisdagen att nio ministrar i Temers regering ska utredas för korruption. Totalt har domstolen godkänt utredning av 108 namn, bland andra Rio de Janeiros borgmästare och inte mindre än fem tidigare presidenter.

Temers regering kämpar redan med vikande opinionssiffror och ett svårt ekonomiskt läge för landet, och har hittills avböjt att kommentera domstolens beslut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV