Startsida - Nyheter

Ny handlingsplan mot hat och hot

I förra veckan presenterades regeringens nya handlingsplan för att stärka arbetet mot hat och hot mot journalister. Bland annat ska brottsoffermyndigheten ges i uppdrag av regeringen att ta fram stödmaterial till människor som deltar i det offentliga samtalet och utsätts för hot på grund av det. Dessutom beviljas brottsofferjouren pengar för att utveckla verksamhetens stöd till enskilda individer som är utsatta.

– Vi kommer behöva göra massor under de närmaste åren. Nu har vi lagt en botten, de första stegen för ett systematiskt arbete för att motverka hot och hat och främja ett brett offentligt demokratiskt samtal, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

En annan sak som framkommer av handlingsplanen är att chefredaktörer för tidningar där journalister blivit utsatta vill ha kontakt med den lokala polisen. Denna poliskontakt vill nu regeringen se till så att den följs upp, och att polismyndigheter återrapporterar de åtgärder de gör för att minska hat och hot mot journalister och andra som deltar i offentliga samtal.

– Brottsofferjouren ska arbeta fram ett generellt stöd som till exempel riktar sig till den unga bloggerskan, den lokala röda korset-ordföranden eller en lokal företagare som ger uttryck för idéer och möter mycket hat och hot för sina åsikters skull. Stödet ska också ges till exempel Fojo, medieinstitutet som fortbildar journalister, fortsätter hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV