Startsida - Nyheter

Förlossningskrisen ett faktum

Förlossningsvården i hela landet har hamnat i kris under det senaste året men krisens omfattning visar sig under sommaren.

Värst har det varit under helgen då förlossningsavdelningar i Stockholmsområdet blev överfulla. Det rapporteras om enormt tryck på barnmorskorna och sköterskorna i Stockholm under helgen. Sommartrycket på förlossningsvården i Stockholm är resultatet av besparingar och förvärrades sedan BB Sophia i Stockholm stängde i maj förra året.

Men läget är inte bättre på andra orter. Från och med den här veckan och fyra veckor framåt är två av de sex förlossningsrummen på Växjö BB stängda. Det innebär att havande kan tvingas att föda på andra sjukhus, rapporterar Smålänningen.

Karlskoga lasarett stänger sin förlossningsavdelning över sommaren och hänvisar födande till BB i Örebro, skriver Aftonbladet.

Anställda vid Stockholms förlossningsenheter larmar nu om ohållbara arbetsvillkor och att de inte ens hunnit äta eller göra toalettbesök under helgen. Undersköterskan Aia Alatalo sade till Aftonbladet att ”man gråter och har ont efter varje pass”.

Barnmorskan Petra Vinberg Linder delade en bild på sin Facebook som visar hennes arbetskläder med mensblodfläckar och skrev: ”Haft tre förlossningar. Då hinner man inte kissa eller byta sanitetsprodukter.”

– Jag blev så förbannad när jag fick höra om detta, så här ska vi inte behöva ha det i svensk vård, säger ansvarig minister Annika Strandhäll till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV