Startsida - Nyheter

Game of thrones-duons nya serie om slaveriet väcker oro och ilska

David Benioff och D.B. Weiss, som sedan premiären 2011 har varit duon bakom HBO:s fantasy tv-serie Game of thrones har blivit beviljade en ny stor produktion: en tv-serie om slaveriet, i en alternativ berättelse om USA i vilken den amerikanska södern under inbördeskriget frigjorde sig från nordstaterna och upprätthöll slaveriet fram till idag.

”Tv-serien Confederate, på tv-bolaget Benioff och Weiss, börjar i ett inbördeskrig, där slaveriet är en central del av historien. Produktionen av Confederate ska börja när Game of thrones avslutats. Men redan är det många som har varit kritiska mot serien. Att två vita män ska skriva om slaveriet är bara ett av argumenten som oroliga människor framför.

Än mer väcker erfarenheterna av Game of thrones kritik, och skribenter på Twitter undrar hur de som har gjort en serie som är så fylld med stereotypa bilder av kvinnor ska skildra svarta karaktärer. Bland annat skriver feministen och författaren Roxane Gay: ”Det är utmattande att tänka på hur många på HBO som sagt ja till att låta två vita män fantisera kring samtida slaveri. Och kränkande.”

Skribenten Ira Madisson kommenterar också serien och skriver på Twitter: ”Författarna till en fantasyserie helt utan svarta karaktärer kan inte vänta på att få skriva en fantasyserie där alla svarta karaktärer är... slavar”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV