Startsida - Nyheter

Ensamkommande röster vill lyfta ensamkommande flickors situation

Ensamkommande rösters nya kampanjturné i landet fokuserar på ensamkommande flickors specifika utsatta situation, rapporterar Stockholms fria. Sex ungdomar som ensamma flytt från Afghanistan till Sverige kampanjar för att uppmärksamma och hjälpa andra ensamkommande, och fokuserar då särskilt på flickors situation, som de menar blir bortglömd i media och av svenska politiker.

– I Afghanistan får kvinnor inte resa ensamma, säger 22-åriga Mahbubah Madadi, asylsökande och ordförande i Ensamkommandes förbund i Malmö till Stockholms fria. Så att vara kvinna och själv resa den långa och farliga vägen är i sig en revolution tycker jag. Men vem pratar om tjejer? Vilken plats har nyanlända flickor i samhället? Har vi en trygg plats och möjlighet att leva som vi vill?

– Tjejer har dubbelt så svårt att återvända, fortsätter hon. Vi måste få en trygg plats i Sverige, som är ett demokratiskt land som säger att man har en feministisk regering. De måste visa det i praktiken.

Trots att Migrationsverket i sitt rättsliga ställningstagande om säkerhetsläget i Afghanistan från 2016 slår fast att kvinnor och flickor utan manligt nätverk ska räknas som en särskilt utsatt grupp, fick ensamkommande flickor avslag på sin asylansökan, under förra året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV