Startsida - Nyheter

Blundar omvärlden för palestiniernas civila olydnad?

Varför missade omvärlden en vecka av civilmotstånd av palestinierna istället på att fokusera på våldshandlingarna? Den frågan ställer +972 Magazine som har talat med Aviv Tatarsky, en forskare inom den Jerusalembaserade frivilligorganisationen Ir Amim.

– Vi måste förstå att det har pågått en vecka av massiva, kontinuerliga ickevåldsprotester i östra Jerusalem.

– Beslutet att bojkotta metalldetektorer och avstå från att gå in i al-Aqsamoskén, en ständig ström av människor för att utfärda utegångsförbudet, massböner, alla dessa är en form av civil olydnad. Och som sådan är det en legitim form av protest — oavsett om vi håller med eller inte, säger Aviv Tatarsky i en intervju med +972 Magazine.

Han menar att det har försummats av media och tappats bort i skuggan av några individers våldshandlingar.

Den 14 juli placerade israeliska myndigheter metalldetektorer upp vid ingångarna av Tempelberget i Jerusalem. Säkerhetsåtgärden motiverades med mordet på två israeliska poliser en vecka sedan i närheten. Åtgärden har upprört palestinierna som betraktade detta som ytterligare ett fall av maktutövning från den israeliska regeringen, och utökad kontroll över palestinierna som sökt inträde i al-Aqsamoskén. Något som regeringen förnekar.

– Palestinierna vet hur det känns när israeliska säkerhetsåtgärder begränsar deras frihet och kränker deras rättigheter – ofta utan anledning. Från stickprovskontroller i mitten av gatan till kontrollpunkter, till att stänga av hela stadsdelar. Metalldetektorer installerades efter två dagar då palestinierna stängdes ute från gamla staden, allt medan judiska medborgare och turister var fria att röra sig in och ut. De flesta israeler kan inte förstå att det de betraktar som legitima ”säkerhetsåtgärder” i palestiniernas ögon är en form av kollektiv bestraffning, menade Aviv Tatarsky.

Hundratals skadades under oroligheter som bröt ut i Jerusalem efter fredagens bön. Enligt israeliska militären demonstrerade 3000 palestinier på gatorna på Västbanken. En 17-åring och en 24-åring sköts ihjäl av den israeliska militären i Jerusalem. I Västbanken sköts en palestinier i samband med protester mot metalldetektorerna. Samma dag mördades tre israeliska bosättare brutalt i staden Halamish och en fjärde skadades.

På begäran av bland annat Sverige höll FN:s säkerhetsråd ett möte med anledning av situationen. Delvis på grund av hårda påtryckningar från Turkiet och Jordanien, meddelade israeliska myndigheter på tisdag att metalldetektorerna vid Tempelberget är borttagna. Stora grupper av palestinier försökte även på torsdag att ta sig in i al-Aqsamoskén. 115 skadades vid sammandrabbningarna, enligt Haaretz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV