Startsida - Nyheter

Netanyahu vill slänga ut mediebolag ur Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade på Facebook att han vill stänga al-Jazeeras kontor i Jerusalem, eller slänga ut hela mediebolaget från Israel, skriver SVT. Anledning är att han menar att al-Jazeera uppmanar till våld runt Tempelberget.

”Jag har flera gånger vädjat till de brottsbekämpande myndigheterna att stänga al-Jazeeras kontor i Jerusalem. Om det inte är möjligt juridiskt kommer jag att försöka få den lagstiftning som är nödvändig för att utestänga al-Jazeera från Israel”, skriver han.

På tisdagen satte Israel upp metalldetektorer vid Tempelberget, vilket tvingade fredagsbönen i al-Aqsamoskén att ställa in för första gången på länge. Under veckan har palestinier gjort motstånd, inte minst genom massiva civila olydnadsaktioner, och kämpat för rätten att be, samtidigt som repressionen från den israeliska staten har ökat och konfliktnivån mellan parterna trappats upp. Nu har Israel tagit bort fler säkerhetsinstallationer från en av ingångarna till Tempelberget.

FN:s generalsekreterare António Guterres kommenterade på onsdagen att han var oroad över risken för att våldet ska öka i Jerusalem och uppmanade politiska, religiösa och andra ledare att avstå från provocerande handlingar och retorik, skriver Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV