Startsida - Nyheter

Regeringsombildning räckte inte för att avvärja misstron

Det var efter en dåligt skött upphandling på Transportstyrelsen 2015 som uppgifter som är känsliga för rikets säkerhet och för ett stort antal privatpersoner läckte ut till icke säkerhetsklassad personal i flera omgångar. Varningar hade då inkommit både från internrevisionen, IT-säkerhetsansvariga och även från Säpo.

Inrikesminister Anders Ygeman fick veta om läckan i samband med att en förundersökning öppnas mot Maria Ågren, generaldirektören för myndigheten, i januari 2016. Under de kommande två månaderna fick även försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Erik Bromander kännedom om händelserna.

Först i början på januari 2017 får Stefan Löfven och Anna Johansson kännedom om händelserna. Maria Ågren skildes från sin tjänst under förevändning att de haft olika syn på hur verksamheten ska bedrivas.

Under juli månad har kritiken varit mycket hård mot regeringens agerande. Bland annat har det uppdagats att regeringen inte har informerat utrikesnämnden. Inte heller oppositionen har informerats. Regeringens hantering har KU-anmälts av oppositionen, men innan KU-utredningen hann inledas, gick Alliansen ut i ett gemensamt uttalande och väckte tre misstroendeförklaringar mot tre statsråd: Anna Johansson, Peter Hultqvist och Anders Ygeman.

På torsdagens förmiddag höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens och aviserade en regeringsombildning. Anna Johansson och Anders Ygeman hade begärt sitt entledigande ur regeringen. Ygeman blev istället gruppledare för S i riksdagen. Den nuvarande gruppledaren Tomas Eneroth tog istället över rollen som infrastrukturminister. Heléne Fritzon, tidigare kommunalråd i Kristianstad, tog över migration och invandring från Morgan Johanssons portfölj, medan Morgan Johansson tog över säkerhets- och polisarbetet som tidigare legat under Ygeman.

Statsministern markerade kraftfullt att han hade fortsatt förtroende för Peter Hultqvist och ifrågasatte oppositionens beslut att väcka misstroende mot honom, bland annat genom att kalla det ”oseriöst”. Löfven menade att misstroendeförklaringen skett lättvindigt och utmanade oppositionen att inte rösta lättvindigt.

Hultqvist åtnjuter högt förtroende bland försvarsdebattörer även på den borgerliga sidan. Ett flertal borgerliga ledarsidor har ifrågasatt Alliansens val att inkludera honom i misstroendeförklaringen, men i ett uttalande på torsdagseftermiddagen tillkännagav partiledarna att de stod fast vid att väcka misstroende mot Hultqvist. Däremot kommer de inte att blixtsammankalla riksdagen, utan invänta riksdagens ordinarie öppnande i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV