Startsida - Nyheter

#Pride2017: Aleksa Lundberg Stockholm Prides invigningstalare

På måndag startades årets Stockholm Pride med temat Redo för nästa steg. År 1998 firades den första Pridefestivalen i Stockholm, samma år som bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin hotades till livet för utställningen Ecce Homo.

I årets Stockholm Pride-kampanj signerad byrån River placeras en av Elisabeth Ohlson Wallins klassiska bilder ur sviten Ecce Homo i en ny kontext: utställd i ett museum, omgiven av dokumentära skildringar av hur våldet mot den som står för en icke-normativ sexualitet ser ut idag.

På onsdag 2 augusti vid 18.30 öppnas Pride Park med invigningsgala. Årets invigningstalare är Aleksa Lundberg, skådespelerska, debattör och en av Sveriges mest profilerade transaktivister.

– Det är en ära att få invigningstala för mitt community på vår egen festival. Priderörelsen har historiskt sett varit splittrad, därför hoppas jag att det kan var helande att jag som öppen transkvinna får inviga Stockholm Pride. Jag har många olika identiteter med mig från mitt liv, jag hoppas kunna visa på dessa och visa att vi alla bara är människor, säger Aleksa Lundberg.

Aleksa Lundberg, har varit medarbetare i Feministiskt perspektiv i många år. Senast rapporterade hon från Almedalen 2017.

Den första svenska Prideparaden hölls i Örebro redan 1971 och den första demonstrationen som hölls i Stockholm var 1977. Två år senare anordnades den Homosexuella frigörelseveckan som i samband med EuroPride 1998 sedermera blev Stockholm Pride.

Internationellt har den första Prideparaderna sitt ursprung i de kravaller som uppstod efter att polisen genomfört en razzia mot gaybaren The Stonewall Inn i New York på morgonen den 28:e juni 1969.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV