Startsida - Nyheter

Krig, kolera och svält i Jemen

Jemen har drabbats av världens största koleraepidemin, enligt Oxfam. Organisationen dokumenterade mer än 360 000 misstänkta fall av kolera under de senaste tre månaderna, sedan utbrottet startade i april. Enligt Röda Korset har 900 kolerasmittade barn dött under de senaste tre månaderna.

– Kolera har spridit sig okontrollerat i ett land som redan är på knäna efter två år av krig och svält. För många människor, försvagade av krig och svält, är kolera knockoutslaget, enligt Nigel Timmins, Oxfams humanitära chef.

En ond kombination av krig, kolera och hunger har lämnat 80 procent av jemenitiska barn i desperat behov av stöd, meddelade FN i ett uttalande 26 juli.

– Nästan 80 procent av Jemens barn behöver omedelbart humanitärt bistånd, sade verkställande direktörerna för Världshälsoorganisationen, FN:s Barnfond och Världslivsmedelsprogrammet, i ett gemensamt uttalande efter två dagars besök i landet.

På ett sjukhus bevittnade FN-sändebuden ”barn som knappt kan samla styrkan att andas” och viktig infrastruktur som skadats eller förstörts.

– Nästan två miljoner jemenitiska barn är akut undernärda. Undernäring gör dem mer mottagliga för kolera. Sjukdomen i sin tur skapar mer undernäring.

Internationella biståndsgivare lovade 2,1 miljarder dollar i stöd vid en konferens tidigare i år men endast en tredjedel av det har delats ut.

– Vi kan bygga upp en vattendistributionsanläggning ena dagen, som sedan bombas sönder nästa dag. Grundproblemet är att de stridande parterna inte följer den humanitära rätten. Här har även de som stöder de stridande parterna ett ansvar för skyddet av civilbefolkningen, sjukvården och den civila infrastrukturen, säger Melker Måbeck, internationell chef vid svenska Röda Korset till Dagens Medicin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV