Startsida - Nyheter

Tillfällig frigivning för turkiska journalister

Sju av de sjutton journalister på den turkiska tidningen Cumhuriyet, som suttit häktade i åtta månader friges tillfällig. I fredags stod det klart att de skulle släppas, under förutsättning att de regelbundet anmäler sig till myndigheterna fram till nästa förhandling som är den 11 september.

– Åtalet gäller inte bara Cumhuriyet utan all tryckfrihet i Turkiet. Rättegången bygger i sin helhet på absurda anklagelser. Samtliga rättens frågor till svaranden gällde journalistiken. Det var frågor som, ’vem valde den rubriken?’, säger Johann Bihr, ansvarig på Reportrar utan gränser för Östeuropa och Centralasien, till SVT.

Samtliga journalister är anklagade för medhjälp till terrorbrott och riskerar upp till 43 års fängelse, men många kritiker håller med Bihr menar att rättegången egentligen handlar om framtiden för pressfriheten i landet.

Tidningen, som är en av landets äldsta, har trots de repressiva lagarna i Turkiet rapporterat kritiskt om president Recep Tayyip Erdoğan.

– I grund och botten går åtalet ut på att Cumhuriyet har kritiserat regeringen och eftersom vissa terroristgrupper också kritiserar regeringen likställs Cumhuriyet med dessa grupper, fortsätter Bihr.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV