Startsida - Nyheter

Jordanien: En historisk dag för kvinnors rättigheter

Kvinnorättsaktivister i Jordanien jublar. Tisdagen den första augusti röstade jordanska parlamentet för att häva den ökända artikel 308 i strafflagen som gällde i 57 år. En lag som landets kvinnorörelse kämpat i decennier för att upphäva. Denna lag tillät våldtäktsmännen att ingå äktenskap med våldtäktsoffer för att komma undan straff.

Enligt lagen är straffet för våldtäkt upp till sju års fängelse eller det strängaste straffet om offret är under 15 år. Enligt artikel 308 kom mannen undan straff helt om han ingick äktenskap med den utsatta kvinnan under minst tre år.

När det blev klart att en majoritet i parlamentet äntligen röstade för att häva lagen, stod de 200 närvarande aktivisterna i parlamentet och applåderade.

Enligt officiella siffror under 2010-2013, har 159 män kommit undan straff enligt paragraf 308, genom att gifta sig med våldtäktsoffren, skriver the Guardian.

Liknande lagar finns fortfarande i Algeriet, Bahrain, Irak, Kuwait, Lebanon, Libyen, Palestina och Syrien, liksom i en del latinamerikanska länder och i vissa delar av Asien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV