Startsida - Nyheter

Hot mot journalister ökar i USA

Tillsammans med fler än 20 andra pressfrihetsorganisationer lanserar Reportrar utan gränser den politiskt obundna plattformen US Press Freedom Tracker, för att dokumentera övergrepp och inskränkningar mot pressfriheten i USA.

Under de senaste månaderna har journalister anklagats för brott när de rapporterat från protester i Washington DC och North Dakota. Journalister har stoppats vid gränsen och fått sina elektroniska enheter genomsökta. Det har också förekommit fysiska övergrepp, såsom i fallet med Ben Jacobs, en kandidat till den amerikanska kongressen, enligt Reportrar utan gränser.

– Reportrar utan gränser ser med oro på utvecklingen i USA och det är därför vi ser en stor nytta med en sådan här satsning. Samtidigt som USA har ett starkt juridiskt skydd för yttrande- och pressfrihet måste detta ständigt försvaras. Ordningen kan inte tas för given, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– USA har sjunkit i vårt årliga Pressfrihetsindex och befinner sig nu på plats 43 av 180 länder. US Press Freedom Tracker blir ett sätt för oss och de andra deltagande organisationerna att försöka belysa den negativa utvecklingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV