Startsida - Nyheter

Trump fördöms efter terrordådet i Charlottesville

Måndagen den 14 augusti ställdes den tjugoårige James Alex Fields Jr inför domstol. Han är anklagad för mord efter lördagens rasistiska attentat, då han med sin bil körde in i människor som protesterade mot vit makt-demonstrationen i Charlottesville, Virginia. Nitton personer skadades och Heather Heyer, fackligt aktiv socialist på plats för att protestera mot rasism och nazism, miste sitt liv.

Lördagens vit makt-demonstration gick under parollen ”Förena högern”, till försvar för statyn av generalen Robert E Lee, som stadens ledning planerar att ta bort. Redan upptakten till demonstrationen var våldsam, och vit makt-anhängare hade samlats från hela landet. Många hade sydstatsflaggor, Ku klux klan-dräkter och även automatvapen, som tillåts i Virginia. Vit makt-demonstranterna hade även pepparsprej som de sprutade på antirasisterna. Två timmar efter avmarsch körde Fields Jr in i den antirasistiska manifestation. Senatorn Ron Wyden, demokrat från Oregon, beskriver dådet som en akt av inhemsk terrorism.

Fields Jr mamma Samantha Bloom, berättar för tidningen Blade att han hade berättat för henne att han skulle till ett extremhögerrally i Virginia. En bild cirkulerar på internet som visar Fields tillsammans med en medlem i Vanguard Amerika, en vitmaktgrupp som hjälpte till att organisera protesten i Charlottesville. På Fields Facebook syns referenser till Trump, men också andra poster som relaterar till nazism och vitmakt, bland annat en bakgrundsbild med soldater med amerikanska flagor och svastikor, och ett bebis porträtt av Adolf Hitler, skriver Buzzfeed.


Donald Trump kritiseras för sitt uttalande

Efter lördagens händelser fördömde presidenten Donald Trump ”våld från alla sidor”. Uttalandet har väckt kritik och ilska, inte minst med tanke på att några av de fascistiska demonstranterna skanderat ”Hail Trump” medan de gjorde Hitlerhälsningen, skriver The Guardian. Kritikerna menar att uttalandet får det att framstå som att det våldsamma dådet och de fredliga antifascistiska motdemonstranterna är ”lika goda kålsupare”. Även republikaner, som Marco Rubio, och New Jerseys guvernör Chris Christie har blivit upprörda över uttalandet och krävt att presidenten fördömer dådet specifikt. Republikanen Cory Gardner twittrade: ”Mr president, vi måste kalla ondska vid sitt namn. Detta var vitmakt-aktivister och detta var inhemsk terrorism.”

Demokraten och ledaren för minoriteten i senaten Chuck Schumer sade i ett uttalande: ”Marschen och rallyt går emot allt den amerikanska flaggan står för. President Trump måste totalt fördöma detta omedelbart.”


Arrangör bortjagad

Heather Heyer, som miste livet i terrordådet, var fackligt aktiv socialist och på plats för att protestera mot rasism och nazism. Hennes sista uppdatering på Facebook lyder: ”If you’re not outraged, you’re not paying attention.” (Om du inte är förbannad, så är du inte uppmärksam). Hon arbetade på en advokatbyrå och var aktiv i medborgarrättsrörelsen, engagerad i antirasistiska såväl som fackliga frågor och stödde Bernie Sanders i hans valkampanj. Hennes chef berättar att hon deltog i motdemonstrationen under lördagen för att skicka ett tydligt budskap till nynazister och Ku klux klan sympatisörer att människor från hennes hemstad i avskyr deras ideologi, rapporterar tidningen Reuters.

Jason Kessler, organisatör av vitmakt-rallyt, blev under söndagen bortjagad av aktivister efter att han hade försökt att ha en presskonferens. Så fort han närmade sig stadshuset i Charlottesville jagade 300 aktivister bort honom, medan de skrek ”mördare”, ”terrorist” och ”nazist” efter honom, skriver The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV