Startsida - Nyheter

Taylor Swifts seger fyra år efter sexuellt ofredande

Amerikanska radioprofilen David Mueller döms för att ha tafsat på popstjärnan och skådespelaren Taylor Swift under en fotografering 2013, något hon valde att inte polisanmäla då det hände. När Mueller två år senare stämde Swift på 3 miljoner dollar, eftersom han ansåg sig ha förlorat jobbet på grund av hennes anklagelser, gjorde hon en motanmälan.

Swift krävde för sin del en symbolisk dollar i skadestånd, och har hyllats för sin insats under rättegången. Gabe McFarland, David Muellers advokat, frågade hur hon känner inför att hans klient förlorat sitt jobb. Swift rapporteras bland annat ha svarat:

”Jag kommer inte på något sätt låta dig eller din klient få mig att känna att det här är mitt fel. Här står vi, flera år senare, och jag anklagas för de olyckliga händelser i hans liv som är resultatet av hans egna beslut – inte mina.”

Domstolens ordförande avskrev Muellers stämning redan på fredagen, och på måndagen kom de sex kvinnorna och två männen i juryn fram till att varken Swift eller hennes medanklagade kunde lastas för att han blivit av med jobbet. I stället kom de fram till att han genom sina handlingar gjort sig skyldig till överfall och misshandel. Fyra år efter övergreppet och en två år lång rättsprocess ska Muller alltså betala 1 dollar till Taylor Swift.

I ett uttalande i direkt anslutning till domen lovar hon att skänka pengar till organisationer som hjälper offer för sexuella övergrepp att försvara sig. Hon skriver:

”Jag erkänner privilegierna jag drar nytta av i livet, i samhället och i min förmåga att axla de enorma kostnader det innebär att försvara mig själv i en rättegång som denna. Min förhoppning är att kunna hjälpa de vars röster också borde höras.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV