Startsida - Nyheter

Tusentals visade stöd för sittstrejken i helgen

Tusentals samlades för att demonstrera mot deportationerna av de afghanska ungdomarna under söndagens eftermiddag i Stockholm. De strejkande i nätverket Ung i Sverige, och volontärer som stödjer strejken, tågade tillsammans med solidariska lokalbor och ditresta aktivister längs Söders gator, med Medborgarplatsen som start och mål.

Dagen innan hade nätverket Kämpa Stockholm haft en kärleksmanifestation i solidaritet till sittstrejken som samlade tusen personer. Med svenska flaggor och hjärtan i handen skanderade manifestationsdeltagarna ”Kärlek” och ”Jalla, jalla, Sverige åt alla”. Men bara några meter i från dem hade en rasistisk motmanifestation som skanderade rasistiska slagord fått polistillstånd. Ett hundratal samlades för en ”Sammankomst på Medis”. När en av motdemonstranterna tog sig in bland trapporna där de ungdomarna satt, och skrek ”Ut med packet”, fick ingrep polis, men ingen anmälan gjordes och kärleksmanifestationen fortsatte.

”Ni kan inte lura oss. Vi vet att ni kan stoppa utvisningarna till Afghanistan”, sade strejkens ledare Fatemeh Khavari i ett pressmeddelande förra veckan. I lördags hade strejken pågått i två veckor, och både bemötts av rasistiska attacker och en mängd solidaritetsaktioner. Genom en efterlysning på Facebook samlade personer ihop så att de afghanska protestsångarna Shakib Mosadeq och Masoud Hasanzada kunde komma till Medborgarplatsen och sjunga för de strejkande.

Stödkonserten avslutades en sång om saknad och några ord av Feministiskt perspektivs styrelseledamot Karen Austen, som bland annat sade:

– Vissa av oss går härifrån, vissa av oss tvingas vara kvar, och ni som är kvar ska ställa så mycket krav på svenska folket och vi ska ställa så enormt mycket krav på regering och riksdag. Fortsätt med det. Vi kan göra mer. Alla som är här, som är svenskar, som bor i det här landet, med de här enorma möjligheterna, den här enorma rikedomen, med enorma förutsättningar – vi kan göra mer.

Målet med sittstrejken är att generaldirektören Mikael Ribbenvik kommer till Medborgarplatsen och stoppar alla utvisningar till Afghanistan och till dess kommer strejken att fortsätta, vidhåller Khavari. Strejken har även spridit sig till Malmö och Göteborg och förväntas fortsätta i skolorna, i och med skolstarten förra veckan. Trots att den rasistiska manifestationen har fått mycket kritik planeras en ny rasistisk demonstration även nästa lördag mot de sittstrejkande.

– De här människorna behöver verkligen allt stöd och de behöver ett svar. Jag stannar här och fortsätter stödja dem, hjälpa dem, och försöker göra deras röster hörda till Migrationsverkets chef och vara till hjälp. Att jag har permanent uppehållstillstånd betyder inte att jag kan vara tyst och stanna hemma. Mitt uppehållstillstånd betyder mycket för mig och det viktigaste är humanism, säger Atefeh Jafari, en av sittstrejkarna, i en tidigare intervju i Feministisk perspektiv.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV