Startsida - Nyheter

Rasism och tystnadskultur i engelska fotbollslandslaget

Mark Sampson, förbundskapten för Englands fotbollslandslag, anklagas för att ha sagt rasistiska kommentarer till svarta spelare. Nu har tidningen Guardian visat filmklipp där han har sagt till en av de svarta spelarna i laget att släktingar från Nigeria inte skulle ”ta med Ebola till matchen”. Spelaren Eni Aluko, som har blivit utsatt för de rasistiska kommentarerna, menar att fotbollsförbundet har känt till kommentarerna sedan november 2016, men att förbundet valt att ignorera det, trots att Sampson tidigare varit anklagad för rasism. Bland annat ska han ha frågat en rasifierad spelare hur många gånger hon hade blivit gripen. Aluko berättar också att en av de anställda upprepade gånger har talat till henne med en fejkad karibisk dialekt.

– Vi var på ett hotell, berättar Aluko för Guardian. Alla var förväntansfulla. Det var en stor match. På väggen så fanns det en lista på de familjemedlemmar och vänner som skulle komma och titta på oss och jag råkade sitta bredvid Mark. Han frågade mig om jag hade någon som skulle vara där och jag sa att jag hade familj som kommit från Nigeria för att titta. ’Åh’, svarade han. ’Nigeria? Se till att de inte tar Ebola med sig.’

– Jag kommer ihåg att jag skrattade men på ett väldigt nervöst sätt, fortsätter hon. Jag gick tillbaka till mitt rum och var extremt upprörd. Det hade kanske varit enklare att ta det om det bara var om mig. Många saker har blivit sagda om mig under de här två åren men det här var om min familj. Jag ringde min mamma och hon blev otroligt äcklad.

Nu ifrågasätts FA, Englands fotbollsförbund, för vad som tros vara tystnadspengar. Efter att ha sagt ifrån fick Aluka 80 000 pund, som del i en överenskommelse, något som FA hävdar var för att undvika störningar under EM 2017. Alukos advokater tror att överenskommelsen hindrar henne från att prata om rasismen men FA menar att hon är fri att prata om fallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV