Startsida - Nyheter

Utan arbete ingen förändring inom motorsporten

På vilket sätt upprätthålls könsroller inom motorsporten?

– Det börjar redan när barnen är små. Jag tycker fortfarande att det är svårt att hitta bilder på flickor som leker med bilar i till exempel leksakskataloger. Flickor leker med dockor och klär ut sig till prinsessor medan killar leker med lego och är utklädda till racingförare, brandmän och poliser. Användandet av ”umbrella girls” och ”grind girls” är tydliga exempel på hur tjejer gestaltas som prydnader inom motorsporten. De utför till synes helt onödiga uppgifter som att hålla ett paraply eller en skylt. Hur hade det tagits emot om man inom fotbollen låtit Zlatan Ibrahimović gå bredvid en lättklädd tjej istället för en knattespelare. Då tror jag nog folk hade regerat. Men varför är detta accepterat inom motorsporten?

– Det finns fortfarande personer i ledande ställning som inte ser detta som ett problem och försvarar ”att så har det alltid varit” och då innebär det ju att frågan inte ens existerar. Vid prisutdelningen sprutade Lewis Hamilton segerchampagne rakt i ansikte på en kvinnlig värdinna vid prispodiet. När han sedan ifrågasattes verkade det inte som att han tyckte det var förnedrande på något sätt utan det var bara hans sätt att visa glädje efter en seger.


Vad tycker du är problemet med användandet ”lättklädda tjejer” i sporten?

– Man förminskar tjejerna och illustrerar dem bara som prydnader eller utsmyckningar till för att förstärka männens maskulinitet. Jag har svårt att tänka mig att unga tjejer som tittar på sporten känner sig lockade av att börja med motorsport när de ser detta.


Du avslutar din text med positiva exempel från motorvärlden, exempel på kvinnor som tagit sig fram trots allt. Hur tror du motorsporten ser ut om tio år, går den mot att bli mer jämställd?

– Om vi inte arbetar aktivt med frågan kommer det nog inte förändras så mycket. Det behövs fler män i ledande positioner som regerar. Det finns däremot några goda exempel där det skett förändringar. Inom World endurance championship (WEC) har man bestämt sig att avskaffa sina så kallade ”grind girls” och inom STCC har man ett nytt koncept. Man har jobbat med att engagera gokart-juniorer (både tjejer och killar) som fått vara med och titta in i teamen och komma nära sina idoler. Tina Thörner, Annie Seel och Ramona Karlsson är viktiga förebilder för unga tjejer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV