Startsida - Nyheter

Klarspråk sedan Moderaterna offrat Anna Kinberg Batra

Sedan hälften av Moderaternas partidistrikt krävt hennes avgång, meddelade Anna Kinberg Batra på fredagsmorgonen att hon lämnar partiledaruppdraget:

– För att kunna lösa uppgiften och leda oss hela vägen till en ny regering måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör det – längre.

Samtidigt som Kinberg Batra uttryckte stark tilltro till den nya politik som hon varit med och arbetat fram, och som hon menar att partiet ännu inte haft chans att nå ut med, konstaterade hon att de låga opinionssiffrorna och partiets situation är en besvikelse – inte minst för henne själv. Trots att närmandet till Sverigedemokraterna beskrivs som en avgörande faktor för raset i opinionen, deklarerade hon tydligt att hon inte ångrar ställningstagandet. För att nästa partiledare ska kunna vända läget är en viktig förutsättning enligt Anna Kinberg Batra att hela partiet sluter upp kring hen.

– Det är för många moderater som ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende. Istället för att tala om vår politik talar de illa om både den och varandra.

Under åren som partiledare noterade hon att kvinnor behandlas olika i politiken, och är stolt över att som första kvinna ha lett Moderaterna.

– Jag hoppas min dotter kan uppleva att Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ och tidigare för Vänsterpartiet, kallar Kinberg Batras klarspråk under presskonferensen modigt och träffsäkert. Flera debattörer och politiker noterar kvinnohat i de personliga påhoppen under processen som ledde fram till Anna Kinberg Batras avgång.

Patricia Lorenzoni ser både processen och den mediala bevakningen, som en illustration av det postpolitiska tillstånd som råder.

”Anna Kinberg Batra offras nu av sitt eget parti. Mediebevakningen av Moderaternas kris har handlat till stor del om just kommunikation, image, opinionsstrategier och huruvida det ska pratas med SD eller inte. Vad som är desto mer undanskymt är politikens innehåll. Om det ens finns något sådant kvar”, skriver Lorenzoni i Sydsvenskan.

Moderaternas valberedning planerar nu en extrastämma den 8 oktober där ny partiledare kan utses. Starkast stöd har två av Kinberg Batras närmaste medarbetare; Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson. Ingen av dem har öppet deklarerat att de ställer upp. Mikael Odenberg, tidigare försvarsminister som avgick i protest mot besparingar på försvaret under regeringen Reinfeldt, sade sig redan på torsdagen stå till förfogande. På måndagen förklarade han bakgrunden till sitt besked i ett Facebookinlägg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV