Startsida - Nyheter

S-kvinnor vill riva asyllag men kräver ingen amnesti

Besluten när det gäller asylsökande unga afghaners situation i Sverige föregicks av stor diskussion, berättar S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson. Att Skåne-disktriktets motion om en amnesti för afghanska flyktingar som kom till Sverige innan juni 2016 avslogs har flera skäl, men huvudsakligen två; dels att S-kvinnor håller hårt fast vid den individuella prövningen av asylärenden, dels ansåg en majoritet av kongressen att det är Migrationsverket som ska bedöma asylskäl och tillstånd i aktuellt land.

– Amnesti och individuell prövning står emot varandra, konstaterar Ohlsson.

– Vi vill att det ska vara individuell prövning. Och så tycker vi att politiken ska inte fatta beslut åt en grupp, för hur ska vi då ta ställning när det gäller en annan folkgrupp eller ett visst land. Det var det som debatterades mycket, och efter det beslutet var det några som ville ha ett uttalande om att avvisningar skulle upphöra.


Kongress i Karlstad, 18-20 augusti 2017. Foto: S-kvinnor


Även förslaget om ett uttalande med krav på att avvisningarna stoppas avslogs, framför allt i konsekvensens namn betonar Carina Ohlsson, eftersom ett de flesta ansåg att innebörden av ett stopp för avvisningar och en amnesti är densamma.


Hur resonerade kongressen kring den särskilda situation som de unga afghaner som sittstrejkar på Medborgarplatsen befinner sig i?

– Svårigheten ligger i att vi har tagit emot exceptionellt många asylsökande i Sverige, och Sverige har enligt internationella myndigheter den mest rättssäkra processen. Det gör samtidigt att den individuella prövningen tar lång tid. I det här fallet blir inte konsekvenserna så bra. Att det då handlar om barn och unga som har varit på flykt länge är för den enskilda individen såklart jättesvårt. Det var alla överens om.

– Så hur löser man det? Det som ändå vann gehör var att hålla fast vid att det ska vara individuell prövning med möjlighet att överklaga. Även avvisningsbeslut kan överklagas, och Migrationsverket gör ytterligare bedömningar sedan gymnasiereformen kom. Men det är självklart en jättesvår situation för personerna som det drabbar.


Arbetar för att upphäva tillfällig asyllag

Carina Ohlsson påpekar att inga ensamkommande som konstaterats vara barn har avvisats till Afghanistan, men tar också upp den osäkerhet som finns kring åldersbedömningarna och framhåller att barnperspektivet i asyllagen behöver ses över.

– Även om det inte diskuterades på kongressen tänker jag att när man nu ska göra om all lagstiftning för att barnkonventionen ska implementeras, då måste man helt enkelt se om barnkonventionen verkligen följs i den asyllagstiftning vi har i Sverige, säger hon.

Ett av den nya migrationsministern Heléne Fritzons första uttalanden var att asylprocesserna måste påskyndas, något Carina Ohlsson håller med om. S-kvinnor har också fört diskussion med ansvariga ministrar angående sitt ställningstagande att kvinnor och barn på flykt ska utgöra huvuddelen, när antalet kvotflyktingar nu utökas.

Kongressen beslutade att S-kvinnor ska fortsätta driva på för att den tillfälliga asyllagen ska upphävas, och att permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening ska utgöra grunden för flyktingpolitiken. S-kvinnor har hela tiden varit beredda att ta strid för det, men den tillfälliga lagen gick ändå igenom 2016. För att nå större framgång den här gången är opinionen viktig, enligt Carina Ohlsson. Hon menar att en fungerande process från asylmottagande till etablering kan skapa ett nytt politiskt läge.

– Om det är så att människor kommer ut på arbetsmarknaden och får boende, det gör att det finns en större beredskap och acceptans i hela samhället. Då är det lättare att driva frågan. Det var ett svårare opinionsläge när man, i det akuta skedet, inte visste hur det skulle se ut framöver.

Och störst förbättringspotential i etableringen finns när det gäller utlandsfödda kvinnors situation på arbetsmarknaden, enligt Carina Ohlsson. I dag är förvärvsfrekvensen bland utlandsfödda kvinnor drygt 60 procent. Detta ligger i nivå med genomsnittet för Europa, men långt ifrån genomsnittet för inrikes födda, som för både män och kvinnor är över 80 procent.


Etableringsinsatserna har enligt Sveriges kvinnolobby i stor utsträckning riktat sig till män, trots skriande behov av personaltillskott i offentliga verksamheter som är kvinnodominerade. Har den kritiken fått genomslag?

– Ja, det har påverkat. Det aktuella läget påverkar också besluten. Vårdnadsbidraget tog vi bort direkt, för det var en motverkande faktor. Sedan har vi förändrat föräldraförsäkringen så att uttaget ska bli mer lika mellan utlandsfödda och svenskfödda kvinnor. Det kommer att komma många förslag. Extratjänster i offentlig sektor är ett sådant förslag. Där arbetar många kvinnor. Även om man skulle vilja bryta det, är det viktigt att komma ut på sitt första jobb.

Förslaget om extratjänster utökades i sommar till att omfatta idéburna organisationer, kultur och fritid, berättar Ohlsson.

– De här besluten behöver följas upp noga i kommuner och landsting. Längst ner på klasstrappan är den som står utan jobb och försörjning, och utlandsfödda kvinnor är den största gruppen där.


Carina Ohlsson är ordförande för S-kvinnor. Foto: S-kvinnor


Även EU-regelverket är viktigt menar Carina Ohlsson.


– Vi måste pressa på våra ministrar som åker till EU så att de lyfter upp att det är permanenta uppehållstillstånd, det är familjeåterförening och lagliga vägar som gäller. Den utredning som Maria Ferm leder om lagliga och säkra vägar har jättestor betydelse för hur vi ska driva på frågan både i EU och här hemma. Och om vi får bättre skjuts på etableringen här hemma ökar möjligheterna att få igenom sådan lagstiftning.

(Maria Ferm är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och talesperson i frågor som rör migration och lika rätt. Utredningen hon leder ska vara klar i december, reds anm)


Hur bedömer du möjligheterna att upphäva den tillfälliga asyllagen som det ser ut i dag? Är du inte säker på att det finns en majoritet bakom kravet än...

– Nej, det finns partier som sedan den tillfälliga lagen infördes har sagt sig vara villiga att samarbeta med sverigedemokrater.

– Jag vet vad sverigedemokrater, moderater och kristdemokrater har sagt tidigare. De ville ju ha ett totalstopp ett tag. Hur vi klarar integration, etablering och hälso- och sjukvård, det påverkar hur människor röstar. Vi är inte hemma där. Vi behöver klara hela det välfärdskontraktet med välfärd för alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV