Startsida - Nyheter

Stor brist på kunskap om rasism på arbetsmarknaden

Vetenskapsrådet har kartlagt svensk forskning om rasism och diskriminering på arbetsmarknaden i Sverige. Resultatet är alarmerande. Enligt Anna Sjöström, som varit projektledare för kartläggningen, är behovet av ytterligare forskning stort.

Rasism på arbetsmarknaden: En inventering av forskningsläget 2017 fokuserar på hur begreppet rasism förekommer i forskning och granskar kunskapsläget relaterat till etnisk diskriminering på arbetsmarknaden.

”Kartläggningen visar att termen ’rasism’ i princip inte alls förekommer inom vissa forskningsfält, och att kombinationen ’rasism och arbetsmarknad’ samt ’islamofobi’ och ’afrofobi’ sällan förekommer som kategoriserande termer i den vetenskapliga litteraturen.”

Vetenskapsrådets kartläggning pekar på att den förekommande etniska diskrimineringen på arbetsmarknaden är mest välstuderad när det sker vid anställningsfasen:

”Däremot finns inget eller endast ett litet underlag relaterat till andra aspekter såsom karriärvägar och anställningstrygghet eller skillnader relaterat till kön.”

Outredda orsaker

Viss forskning har genomförts i Sverige kring diskriminering på arbetsmarknaden som drabbar personer som utifrån utseende och/eller namn antas ha ursprung i länder utanför Europa, främst Afrika och Mellanöstern.

”Men kunskap om vilka skillnader som finns mellan grupper med ursprung i olika delar av världen, samt vad anledningen till uppmätta skillnader är, är begränsad. Detsamma gäller kunskap om vilken påverkan religiös eller tillskriven religiös tillhörighet har.”

Ett annat område där forskning efterlyses handlar om orsaker till och åtgärder mot diskriminering:

”Vilken betydelse har exempelvis senare tids förändringar av migrations- och integrationspolitiken haft för personers möjligheter på arbetsmarknaden samt för rasism och diskriminering inom skilda delar av arbetsmarknaden?”

Komplicerat forskningsläge

Kartläggningen efterlyser också mer forskning kring skillnader mellan kvinnors och mäns möjligheter på arbetsmarknaden.

”I dagsläget finns studier som visar att män är mer utsatta för diskriminering på arbetsmarknaden än kvinnor. Samtidigt har andra studier visat att utrikesfödda kvinnor har en svagare ställning på arbetsmarknaden än utrikesfödda män. Forskningsläget är med andra ord komplicerat, enligt kartläggningen.”

– Skillnaden mellan kvinnors och mäns möjligheter på arbetsmarknaden behöver studeras mer. Det finns studier som visar att män är mer utsatta för diskriminering än kvinnor samtidigt som andra studier visar att utrikesfödda kvinnor har en svagare ställning på arbetsmarknaden, säger Anna Sjöström som är analytiker på Vetenskapsrådet och projektledare för kartläggningen till fackliga centralorganisationen TCO:s nättidning Arbetsvärlden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV