Startsida - Nyheter

Amnesty: rösta ner förslaget om tiggeriförbud

Moderaterna vill införa ett nationellt tiggeriförbud, det avslöjade partiet på tisdagen när de presenterade sitt kriminalpolitiska program. Förutom M är det bara Sverigedemokraterna som vill se ett nationellt förbud. 

Ett tiggeriförbud skulle göra det olagligt att tigga på offentliga platser. Hur ett tänkbart förbud skulle utformas är i dag oklart men partiet vill med ett förbud undvika att tiggeriet flyttas mellan olika platser i landet. Moderaterna sade tidigare i år att partiet är för ett lokalt tiggeriförbud, men nu har de alltså ändrat sig och vill se ett nationellt förbud.

Partiet sade under en pressträff på tisdagen att de till att börja med vill straffa tiggeri med böter, men öppnade även för andra typer av straff.

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) har kommenterat M-förslaget med att även hon vill ha bort tiggeriet men inte vill införa ett förbud i nuläget. Socialdemokraterna har inget eget förslag om tiggeriförbud och på Socialdemokraternas partikongress i våras fattade partiet beslut om att gå i en riktning bort från förbud.

Enligt Amnesty är de flesta som tigger i Sverige romer från Rumänien eller Bulgarien.

– De är människor som i många fall lever med en lång historia av stigmatisering och förtryck, i hemländerna och här. Att förbjuda människor från att offentligt uttrycka sin nöd och att be om hjälp står i konflikt med en mängd människorättsprinciper, bland annat yttrandefriheten, rörelsefriheten och rätten till en värdig levnadsstandard. Ett förbud löser inte fattigdom utan bidrar enbart till att ytterligare misstänkliggöra en redan mycket utsatt grupp, och därmed legitimera hat och hot.


Lokala förbud

Förra veckan beslutade kommunstyrelsen i Vellinge i Skåne att införa tiggeriförbud i vissa delar av kommunen. Beslutet ska behandlas i kommunfullmäktige och länsstyrelsen kommer ta ställning till om en sådan ändring av ordningsstadgan är förenlig med lagen. I Landskrona pågår redan en utredning om tiggeriförbud efter initiativ från Sverigedemokraterna.

– Amnesty ser detta initiativ som del av ett oroande mönster, där marginalerna förskjutits och det blivit alltmer rumsrent att prata om utsatta romer som något som stör gatubilden snarare än som människor med rättigheter. Vi vädjar till Vellinges politiker att ta sitt förnuft till fånga, rösta ner förslaget och därmed vara ett gott föredöme för landets kommuner, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty International.

Enligt TT är fler skånska kommuner intresserade av det lokala tiggeriförbud som Vellinge vill införa. I enkätsvar till SVT uttrycker Båstad, Östra Göinge och Landskrona störst intresse. En majoritet svarar dock att tiggeriförbud inte har varit uppe till diskussion eller är något de funderar på.

Amnesty International agerar nu mot förbudet. Den 20 september ska frågan om förbud diskuteras i Vellinge kommunfullmäktige.

– Amnesty startar en aktion där människorättsorganisationen uppmanar att skriva under och uppmana fullmäktigeledamöterna i Vellinge att rösta nej. Vidare anordnas en demonstration på Stortorget i Vellinge den 15 september klockan 15.00, där bland annat Johanna Westeson samt Iva-Katharina Kummer, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Vellinge talar, meddelar Amnesty på sin sida.


Norden och EU

I Danmark där tiggeri är kriminaliserat skärptes nyligen minimistraffet. Tiggare ska kunna dömas till två veckors ovillkorligt fängelsestraff om det rör sig om ”otrygghetsskapande” tiggeri. Tidigare låg minimistraffet på sju dagars fängelse. Den skärpta lagen syftar till att avskräcka tiggare från andra EU-länder att komma till Danmark för att försörja sig genom att tigga. Lagen har väckt starka reaktioner inom landet och har kritiserats från vänsterhåll.

I Norge bestämmer kommunerna huruvida de förbjuder tiggeri. I dagsläget är det endast en kommun, Lillesand som har valt att göra det.

Tiggeri är förbjudet i fler andra EU-länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV