Startsida - Nyheter

Allbrightrapporten: Framstegen några av de mest blygsamma någonsin

Allbrightrapporten 2017 visar att antalet kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökar med en procentenhet och är nu uppe på 21 procent. Majoriteten av bolagen har en eller ingen kvinna i ledningen. Detta medan bolagen på börsen är fler än någonsin. I genomsnitt arbetar sju personer i ledningsgrupperna, enligt rapporten.

”Fortsätter utvecklingen i samma takt blir näringslivets ledningsgrupper inte jämställda förrän år 2039”, konstaterar Allbright på sin hemsida.

Rapporten visar att antalet vd:ar som är kvinnor ökar i år med en person till 17.

”Det är endast sex procent av alla börs-vd:ar. Vd-rollen präglar även bolaget i övrigt. I bolagen med en kvinna på vd-posten är antalet kvinnor i ledningsgruppen betydligt högre”, konstaterar Allbright.

Samtidigt visar rapporten att jämställda bolag ökar med två procentenheter. Antalet jämställda bolag är nu 39 av börsens 298 bolag, vilket motsvarar 13 procent.

16 bolag har enligt rapporten lyckats att befordra fem eller fler kvinnor i ledningsgruppen. Bland dessa nämns tre banker: Collector, Handelsbanken och Swedbank.

Däremot har företaget Eniro i år inte en enda kvinna kvar i ledningen. Detsamma gäller bland andra Klövern, Peab, Svedbergs och Skistar som alla gått från att ha kvinnor i ledningen till att numer endast ha män i sina ledningar, visar Allbrightrapporten 2017.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV