Nyheter

Succé för Danmark i VM-kvalet –hattrick av Troelsgaard

Danskorna åkte i all hast till Ungern på måndagen vid lunchtid efter att en dellösning nåtts i konflikten med det danska fotbollsförbundet DBU. Ett drygt dygn senare gjorde de succé när de besegrade Ungern i VM-kvalet med hela 6-1. Sanne Troelsgaard som till vardags spelar i FC Rosengård gjorde tre av målen. Pernille Harder, Nadia Nadim och Nicoline Sörensen gjorde de övriga tre målen.

Trots ett stort bollövertag dröjde det till en halvtimme in i matchen innan första målet kom. Pernille Harder knuffades i ryggen och fick en straff med sig. Nadia Nadim satte den och gav Danmark ledningen med 1-0, rapporterar danska TV2. Tio minuter senare kunde Ungerns Zsanett Jakabfi kvittera på straff. Kort innan halvtidsvilan gjorde Sanne Troelsgaard sitt första mål och i andra halvlek dominerade Danmark totalt. Tio minuter in i andra halvlek ökade Harder Danmarks ledning till 3-1, därefter gjorde Troelsgaard 4-1 och sedan 5-1 och slutligen lade Nicoline Sörensen, efter inlägg av Frederikke Thögersen, in 6-1.

Samma kväll spelade också Sverige sin första VM-kvalmatch och Sverige dominerade men det dröjde innan det första målet kom. Lina Hurtig gjorde 1-0 efter en timmes spel, och Kosovare Asllani gjorde 2-0. Det blev slutresultatet i matchen som var den första under nya förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Gerhardsson har betonat att han vill ha ett offensivt spel med svensk bollkontroll. Spelet försvårades av väderleken – det ösregnade och planen var lerig – men utöver det var svenskornas passningsspel var stundtals slarvigt. Sverige dominerade ändå matchen men det dröjde en kvart in i andra halvlek innan Hurtig efter framspel av Stina Blackstenius kunde göra 1-0. Därefter dröjde det till tilläggstid innan Kosovare Asllani kunde öka ledningen till 2-0.

– Vi måste ha mer fokusering i inläggslägena och sätta fart på vårt spel för nu är det ett tempo som de gillar. Vi måste få mer förflyttning på dem och mer fokus i våra avslut, säger Asllani till Svenskfotboll.se efter matchen.

Betydligt svårare match kommer det att bli för både Sverige och Danmark i deras nästa gruppspelsmatch. Den 20 oktober möter de båda lagen varandra i Göteborg på Gamla Ullevi. Därefter möter Sverige Ungern, den 24 oktober, på Borås arena. Sverige och Danmark kämpar om förstaplatsen i VM-kvalgrupp 4, övriga lag i gruppen är Ukraina, Ungern och Kroatien. Gruppettorna kvalificerar sig direkt till VM-slutspelet i Frankrike 2019. De bästa fyra grupptvåorna får i playoffspel göra om den sista platsen för Europa i VM.