Startsida - Nyheter

Biblioteken i fokus i stor kultursatsning

Årets kulturbudget innebär den största höjningen på tjugo år. Framför allt står biblioteken i fokus när regeringen väljer att satsa på kulturen.

– Det är oerhört glädjande att som Sveriges första kulturminister någonsin kunna presentera en budget som inte bara är den största i antalet kronor utan också räknat till hur stor andel man tar av statens samlade utgifter, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till TT.

Det är Vänsterpartiet som ligger bakom den treåriga satsningen på 250 miljoner kronor årligen till biblioteken. Tanken är att pengarna ska gå till att göra folkbiblioteken mer tillgängliga.

– Samtidigt som vi har en bibliotekslag som skriver fram bibliotek som arenor för kunskap och fri åsiktsbildning vet vi att biblioteken utsätts för enorma påfrestningar, säger Alice Bah Kuhnke.

– Bibliotek är som en skattkista full av kunskap. Alla människor ska ha tillgång till de rikedomar som biblioteket ger, oavsett hur tjock plånbok du har eller var du bor i landet. Det här är en viktig jämlikhets- och demokratireform, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i ett pressmeddelande.

Under de följande två åren kommer det årliga stödet på 250 miljoner att fortsätta. Tanken är att det blir permanent efter 2020.

– Pengarna ska gå till kommunerna och sen är det upp till kommunerna att avgöra vad i biblioteksverksamheten det ska satsas på. Det kan till exempel handla om att starta nya verksamheter, förändra öppettiderna, se till att bokbussen kommer till orten på landsbygden eller skaffa fler bokbussar. Det här handlar om att stärka biblioteken och i slutändan demokratin, fortsätter Andersson.

Kulturbudgeten satsar bland annat också på den fria konsten, Statens konstråd och kulturskolorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV