Startsida - Nyheter

Right livelihood-pris till Azerbajdzjan för första gången

Right livelihood-priset 2017 tilldelas tre förändringsaktörer för deras inspirerande arbete med att stå upp för rättvisa. Khadija Ismayilova från Azerbajdzjan får priset ”för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”. Det är första gången som någon från Azerbajdzjan tilldelas Right Livelihood-priset.

Khadija Ismayilova är Azerbajdzjans mest framstående undersökande journalist. Under de senaste tio åren har hennes grävande reportage avslöjat ett brett spektrum av korrupta och lukrativa affärsverksamheter där Azerbajdzjans president Aliyevs familjemedlemmar varit involverade. Ismayilova har presenterat obestridliga bevis för korruption på högsta regeringsnivå i Azerbajdzjan, där också multinationella företag som Telia Sonera har varit inblandade.


Khadija Ismayilova. Foto: Aziz Karimli/Right livelihood


Yetnebersh Nigussie, Etiopien, fick priset ”för sitt inspirerande arbete med att främja rättigheter för, och inkludering av, personer med funktionsnedsättning så att alla kan nå sin fulla potential och samhällets attityder förändras”.

Yetnebersh Nigussie är en etiopisk aktivist som grundar sitt arbete kring mänskliga rättigheter på sina egna erfarenheter av att vara diskriminerad för att hon kommer från ett ”utvecklingsland”, är ung, kvinna och blind. Hon verkar för kvinnors och flickors rättigheter, en skola för alla och ett livskraftigt civilsamhälle. Nigussie är en framträdande förespråkare av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.


Yetnebersh Nigussie. Foto: Florian_Platter/Right livlihood


Colin Gonsalves, Indien, fick priset ”för sin oförtröttliga och innovativa juridiska kamp under tre decennier för att Indiens mest marginaliserade och sårbara invånares mänskliga rättigheter ska respekteras”.

Årets hederspris tilldelades Robert Bilott (USA) ”för att ha avslöjat utsläpp av miljögifter som pågått under decennier, vunnit rättvisa för drabbade och skapat prejudikat för en effektiv reglering av hälso- och miljöfarliga ämnen”.

Pristagarna tillkännagavs vid en presskonferens på UD:s internationella presscenter i

Stockholm den 26 september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV