Startsida - Nyheter

M vill urholka asylrätten och införa nationellt tiggeriförbud

Moderaternas stämma röstade i helgen för att asylrätten ska kunna urholkas, dels genom att medborgarskap ska kunna återkallas, dels genom ett kvotflyktingsystem som ersätter andra vägar för att söka asyl.

Stödet för en åtstramad flyktingpolitik fick starkt stöd på stämman, rapporterar Sveriges radio. Moderaterna vill också permanenta den tillfälliga migrationslagstiftning som infördes hösten 2015, där tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel och hindra kommuner från att ge mer långsiktigt stöd än nödhjälp till papperslösa.

Förslaget om ett nationellt tiggeriförbud från den moderata partistyrelsen togs också emot väl av stämman även om kritiska röster höjdes, rapporterar SVT. Bland de kritiska finns främst företrädare för Moderata ungdomsförbundet, Muf:

– Det är klart att vi inte är glada. Vi ställde oss emot förslaget eftersom det är ett dåligt utformat förslag. Det hade varit bättre att stärka centrumägares och butiksägares möjligheter att avhysa människor istället, sade Muf:s ordförande Benjamin Dousa till SVT Nyheter efter beslutet.

Enligt förslget ska den som tigger ska kunna bestraffas med böter, inte med fängelse, och partiet hoppas få fler partier med sig.

– Det är väldigt angeläget att hitta en bred överenskommelse. Jag tycker att frågan lämpar sig för det, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV