Prenumerera

Logga in

Boliden: Sådan är kolonialismen

”Vi välkomnar vittnena i fallet som snart kommer till Sverige, samt solidariserar oss med de cirka 800 drabbade personer i Arica och deras familjer. Vi ser även fram emot en fällande dom mot företagsjätten Boliden så att skäliga skadestånd betalas till de drabbade och miljörättvisa skipas”, skriver tre representanter från Feministiskt initiativ och en miljöpolitisk talesperson i Unga feminister.

Det var i början av 80-talet, under diktator Augusto Pinochets styre som Boliden skickade 20 000 ton miljögiftigt slam från Rönnskärsverket. Dessa dumpades ner i det som senare skulle bli stadsdelen Poligono, en förort till staden Arica i norra Chile. Det obearbetade avfallet innehöll bly, kvicksilver och arsenik och lämnades i högar, vilka förväxlades av barn i bostadsområdet med ”lera” där barn lekte ovetandes om konsekvenserna för deras hälsa.

Avfallet har orsakat oåterkalleliga hälsoskador hos både barn och vuxna i form av höga fall av cancer och kroniska lungsjukdomar, och det finns även höga siffror av missfall och fosterskador i området. Detta bortsett från de oåterkalleliga skadorna på naturen och i synnerhet vattnet i det drabbade området.

Feministiskt initiativ och Unga feminister vill verka för att farliga kemikalier förbjuds utifrån hänsyn till miljö och människors hälsa. Vi vill att de regleras utifrån både genus- och ett globalt rättviseperspektiv och inte utifrån kemikalieindustrins vinstintressen.
I mars 2014 godkände svenska regeringen en strategi kring kemikaliepolitik som har som syfte att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. Vi som undertecknar detta brev anser att detta inte bara ska gälla verksamhet som sker nationellt utan vara både en riktlinje och bindande för svensk företagsverksamhet utomlands så att svenska aktörer inte blir skyldiga till fler ekocide-brott.

Feministiskt initiativs utrikespolitik utgår från en antikolonial analys. Vår politik strävar därmed efter att rubba den ekonomiska, politiska och symboliska maktkoncentrationen i världen, där patriarkat, kapitalism och rasism stärker gamla och nya former av kolonialt förtryck.

Dagens koloniala övergrepp går ut på att å ena sidan företag från det ”rika” geopolitiska nord exploaterar och utarmar det ”fattiga” syd på råvaror. Råvarorna förädlas antingen i nord eller av underbetald och överexploaterad arbetskraft i syd, för att sedan exporteras som industrivaror. Men, förutom den materiella exploateringen leder den föraktfulla koloniala synen på territorierna i syd till att dess marker ses som en möjlig soptipp. Därmed är det tillåtet att dumpa giftig avfall, avlagda elektronikvaror, etcetera. Handlingar som även bygger på koloniala och rasistiska föreställningar om att miljö och människoliv i det globala syd är mindre värt.

Utifrån denna utgångspunkt betraktar vi miljöbrottet som företaget Boliden begick i norra Chile som ett symboliskt uttryck för fortsatta nutida koloniala övergrepp och kräver upprättelse.

Vi välkomnar vittnena i fallet som snart kommer till Sverige, samt solidariserar oss med de cirka 800 drabbade personer i Arica och deras familjer. Vi ser även fram mot en fällande dom mot företagsjätten Boliden så att skäliga skadestånd betalas till de drabbade och miljörättvisa skipas.

Jaime Gomez Utrikespolitisk talesperson Feministiskt Initiativ

Carmen Blanco Valer Urfolkspolitisk talesperson Feministiskt Initiativ

Adam Hjort Miljöpolitisk talesperson Feministiskt Initiativ

Alicia Nathanson Thulin Miljöpolitisk talesperson Unga Feminister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV