Startsida - Nyheter

Dalkurd skänker ljus i integrationsmörkret

Vad är det så speciellt med Dalarna som simmar så elegant i det stormiga integrationshavet? Somalias bandylandslag föddes i Dalarna och blev världsberömt. Är det någon som har missat Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film om detta landslag för nästan tre år sedan?

Och när nu det mångkulturella och mångetniska Dalkurd har avancerat till herrallsvenskan i helgen är det ett gott betyg för dalmasarna och Dalarna. Visst hejar fortfarande många i Dalarnas djupa skogar på IK Brage i Dalarnas som trillat ner alltmer i fotbollstabellerna men utmanaren Dalkurd har med bollkänsla och stor internationell kärlek i ryggen gått om den avundsjuke ”storebrodern” som får finna sig i att ett bra tag framöver bli lillebrodern.

Och vem gillar inte det vackra, magiska, stolta men ändå jordnära namnet Dalkurd? Ett geografiskt området i vikingarnas gamla land har sammanfogats med en etnicitet som alltid sökt skydd i bergen och som aldrig tillåtits få en egen stat.

Att en fotbollsklubb i Allvenskan heter Dalkurd är givetvis ett modigt steg. Det finns inget bindestreck mellan dal och kurd, alltså inte Dal-kurd. Ett bindestreck hade förstört det hela och skapat en vi-och-dem-känsla som vi har tillräckligt av i vårt vackra avlånga land. Men när dal och kurd sammanfogas i ett enda ord signalerar det att en invånare i Dalarna kan bli dalmas och kurd eller tvärtom. På något sätt har klubben tagit ansvar, i en viss mån ställning, för det nya Sverige och skvallrar om att integration är möjligt även i våra nordiska breddgrader.

Om Dalarna har Somalias bandylandslag så har det också, åtminstone ur fyrtio miljoner kurders perspektiv, ett landslag i fotboll. Nästan varenda kurd i världen följde Dalkurds match mot Gais. Dalkurd är för kurderna i idrottssammanhang sladdbarnet man längtat efter!

När kurder inte representeras i FN eller i stora fotbollssammanhang vänds blickarna mot Dalkurd. Det ger mycket kärlek men också ansvar för de unga bollakrobaterna i Dalkurd!

Men ett faktum lyfts sällan fram: Majoriteteten av spelarna i Dalkurd är inte kurder utan har sina rötter i olika delar av världen. Med sitt avancemang och sitt klubbnamn säger de att vi är här och nu. Vi tänker inte dölja vår bakgrund, vår historia och etnicitet. Vi är lika mycket svenskar som vilken svensk som helst. Lika mycket som Sverige är en del av oss är vi en del av Sverige!

Visst har många sökt sig till Dalarna från förföljelse och krig de senaste decennierna. Men för minnessvaga eller historielöse vill jag berätta följande: För inte så länge sedan gick emigrationens våg i motsatt riktning. Inte mindre än 44 000 svenskar emigrerade från Dalarna till USA mellan åren 1850-1930. Och deras barnbarn har alltid en Dalahäst med sig i de amerikanska svenskbygderna!

83 år efter att den siste dalmasen emigrerat från Dalarna är Dalkurd hoppet för nyanlända. För de etablerade invandrade svenskarna är Dalkurd hoppet om att Sverige fortfarande också är deras land.

För hela Sverige betyder Dalkurds framgångar inte bara ett ljus och framtidshopp, utan också om att det fortfarande finns möjligheter till ett integrerat Sverige där ingen diskrimineras på grund av sin hudfärg, språk, religion och sina rötter.

För kurderna är Dalkurd landslaget ända tills kurderna har en egen stat.

Grattis Dalkurd!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV