Startsida - Nyheter

Irma Helin hyllar girlpower i fotbollen

Fotbollsfeministpodden har publicerat ut ett nytt avsnitt och denna gång är det fotbollsspelaren Irma Helin som intervjuas i ett samtal om fotboll, rättvisa och feminism. 23-åriga Irma Helin spelar i Linköping FC som i förra veckan tog SM-guld utan att få en enda krona i prispeng – att jämföra med med segrarna på herrsidan, Malmö FF som får omkring 17,5 miljoner kronor. Irma Helin berättar att hon är trött på att vara ödmjuk, talar om de massiva löneskillnaderna mellan dam- och herrfotboll, och om pensionssparande – ska hon vänta med att börja spara när hon slutat med sin fotbollskarriär? När Irma Helin var 13 år tjänade hon 3 000 kronor i månaden på fotbollen och tjänade mer än sina klasskamrater på fotbollsgymnasiet. Men nu tio år senare är skillnaderna enorma.

– Det är nästan skrattretande, säger Irma Helin.

Ståupparen och författaren Moa Svan och Irma Helin talar också om det feministiska genombrottet. Är det på väg eller är det ett önsketänkande?

– Man intalar sig själv, försöker se positiva tecken – jag känner många som tjänar relativt bra i Tyskland nu. Jag vet inte om det är placebo men jag hoppas. Men när jag deppar ihop lite så undrar jag om Pia Sundhage satt och tänkte så här också.

– Någonstans har jag en känsla att det håller på att ske saker. Jag får mycket mer feministiska frågor, tidigare skulle man bara vara glad att man fick spela fotboll.

Hon berättar också om den styrka det ger att växa upp med fotbollen och den kraft som finns i ett omklädningsrum fullt av tjejer:

– Det är så mycket girlpower, och ingen sätter sig på oss. Tjejer i grupp är det bästa som finns, man blir stark av att hänga med tjejer och att prata med tjejer.

– Jag älskar att spela i ett damlag, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV