Startsida - Nyheter

Statistiskt porträtt över ojämställdheten i Europa

I vilket europeiskt land sportar kvinnor mer än män? Det är en av frågorna som besvaras i Eurostats sammanställning Kvinnor och män i Europa, som tagits fram i samarbete mellan nationella statistikbyråer i EU:s medlemsstater. Enligt franska nättidningen Les nouvelles news är syftet att ge en bild av hur kvinnor och män använder sin vakna tid och förstå skillnaderna. Sammanställningen är uppdelad i tre avsnitt:

  • Leva, växa upp, åldras

  • Utbilda sig, arbeta, tjäna pengar

  • Äta, shoppa, surfa, umgås

  • Bland annat framgår att den genomsnittliga löneskillnaden mellan kvinnor och män är 16,3 procent, hur mycket kvinnors sysselsättningsgrad påverkas av antalet barn de får – något som inte alls påverkar mäns sysselsättningsgrad – och att bara är en tredjedel i ledande positioner är kvinnor.

    Kvinnor i Europa utför i genomsnitt 79 procent av allt hushållsarbete. Störst är skillnaden mellan män och kvinnors insatser i Grekland och minst i Sverige. Italien och Portugal är de enda länder där fler män än kvinnor har läst minst fem böcker under det senaste året och Danmark är det enda europeiska land där fler kvinnor (56,7 procent) än män (52,5 procent) ägnar mer än två och en halv timme per vecka åt fysiska aktiviteter utanför arbetstid. I Sverige idrottar lika många kvinnor som män så mycket (54,1 procent), och i alla andra idrottar män mer. Sverige är det enda EU-land där fler kvinnor än män röker.

    Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV
    Prenumerera gratis på vårt
    NYHETSBREV