Startsida - Nyheter

Ortens poet kan ros i land genom solidaritet

Evenemanget Ortens poet, som förra året ledde till rekordpublik med tusentals deltagare, tvingades att flytta fram sin final, sedan två av finansiärerna dragit sig ur. Tävlingen skulle ha genomförts i helgen men flyttades fram till 2-3 december, samtidigt som arrangörerna vädjar om pengar från människor som gillar evenemanget och rörelsen bakom det. Målet är att samla in 350 000 kronor och på bara en vecka har 100 000 konor samlats in.

– Vi kan kalla det för en kulturrevolution i Sverige. Förra året var första gången som ett förortsmästerskap arrangerades i poesi. Finalen drog 4000 pers över två dagar. – Vi är uppe i närmare 100 000 kronor. Många privatpersoner har donerat vad de kan avvara. Det känns verkligen som att folk vill se det här hända, säger en av arrangörerna tillika poeten Daniel Boyacioglu till Stockholm direkt.

Ortens bästa poet är en poesitävling av och för förorten och har snabbt kommit att bli en kulturrörelse också utanför Stockholm. Inträdet är gratis, och unga poeter får en chans att uppträda på en av de största scenerna i poesisverige. Alla från etablerade kulturröster till aktivister var överens om att evenemanget var lyckat och unikt förra året, men får inte arrangörerna ihop pengarna så hotas evenemanget.

– Folkets makt är stor. Konstens kraft är stor. Det ser mycket möjligt ut som att vi får vår efterlängtade final i december, fortsätter Daniel Boyacioglu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV