Startsida - Nyheter

Nytt pris uppmärksammar insatser för transpersoner

Det rikstäckande förbundet Transammans, som bildades för drygt två år sedan, instiftar nu ett pris för att lyfta goda insatser för transpersoner och närstående.

– Vi har från starten fokuserat på det vi tycker har saknats för transpersoner och närstående och utifrån det tagit fram lösningar. Med det här priset vill vi lyfta fram fler av de goda initiativ som sker, inte sällan i det dolda, säger Annelie Salminen, Transammans ordförande och en av grundarna, i ett pressmeddelande.

Transammans har tidigare utvecklat verksamhet som utbildningen ”Transvänlig stämpel”, samtalsgrupper för närstående och ett eget idrottslag för transpersoner. I våras utsågs förbundet till Årets gräsrot 2016 av Reform act i samarbete med Dagens opinion.

Priset kommer att vara ett originalverk av en konstnär som själv har koppling till trans, och är i år ett unikt smycke av designern Ulrica Martinsdotter. Därtill kommer äran och ett diplom. Utdelningen av Transammanspriset 2017 sker den 17 februari 2018 på Transammansdagen. Alla kan nominera fram till den 25 november; en enskild person, organisation, inrättning, skola, arbetsplats, förening, vårdteam eller annan grupp.

- Vi ser fram emot en bredd av nomineringar. Såväl transpersoners egna insatser och sådant som stärker närstående cispersoner. För oss är det faktum att närstående får mer kunskap och stöd en central del i arbetet kring att stärka transpersoners hälsa och rättigheter. Alla är närstående till transpersoner, eftersom vi lever i samma värld, säger Emma Westberg, förbundets vice ordförande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV